piątek, 25 czerwca 2010

Chleb z serem ricotta


Chleb z serkiem ricotta

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 90 g ricotty
  • 15 g masła
  • 5 g soli
  • 100 g wody
  • 40 g mleka

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny.
Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę.
Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

 Przepis skopiowałam z bloga "Kuchnia Alicji" a był propozycją Atiny z "Tak sobie pichcę" w 26 wydaniu Weekendowej Piekarni - Chleb z serkiem ricotta - "Local Breads"  Daniela Leadera

2 komentarze:

  1. bardzo , ale bardzo lubię twoje zdjęcia chlebów i bułek , sa przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję!
    Naprawdę bardzo mi miło!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...