Chleb z serkiem ricotta
- 250 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 90 g ricotty
- 15 g masła
- 5 g soli
- 100 g wody
- 40 g mleka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny.
Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę.
Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przepis skopiowałam z bloga "Kuchnia Alicji" a był propozycją Atiny z "Tak sobie pichcę" w 26 wydaniu Weekendowej Piekarni - Chleb z serkiem ricotta - "Local Breads" Daniela Leadera
bardzo , ale bardzo lubię twoje zdjęcia chlebów i bułek , sa przepiękne
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo mi miło!!