sobota, 5 czerwca 2010

Makowe paluchy



Bułeczki z miodem i makiem

  • 275 g wody
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 500 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2-3 łyżki niebieskiego maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość
Dodać resztę składników i gdy się połączą, zagnieść gładkie ciasto.
Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min pod przykryciem.
Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut
Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st C.

 Weekendowa Piekarnia po godzinach - Lekcja nr 10 - Makowe Paluchy

3 komentarze:

  1. wyglądają jak najpyszniejsze maślane paluchy. choc w składnikach masła tylko 2 łyżki.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :)
    Każdy Twój wypiek to przyspieszone bicie mojego serca :D

    OdpowiedzUsuń
  3. i co ja mam teraz napisać? :) :)
    Dziękuję za miłe słowa!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...