
Bułeczki z miodem i makiem
- 275 g wody
- 4 łyżki płynnego miodu
- 500 g białej pszennej mąki chlebowej
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2-3 łyżki niebieskiego maku
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość
Dodać resztę składników i gdy się połączą, zagnieść gładkie ciasto.
Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min pod przykryciem.
Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut
Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st C.
Weekendowa Piekarnia po godzinach - Lekcja nr 10 - Makowe Paluchy
Weekendowa Piekarnia po godzinach - Lekcja nr 10 - Makowe Paluchy
wyglądają jak najpyszniejsze maślane paluchy. choc w składnikach masła tylko 2 łyżki.. :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuńKażdy Twój wypiek to przyspieszone bicie mojego serca :D
i co ja mam teraz napisać? :) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa!
Pozdrawiam :)