wtorek, 15 czerwca 2010

Olive oil dough - Potato schiacciata


Przepis z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness

400g olive oil dough (przepis tutaj)
1,1kg cebuli
40ml oliwy
2 ziemniaki
10 plastrów prosciutto (opcjonalnie)
2 gałązki świeżego rozmarynu

W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulkę i gotować przez dwie godziny na bardzo małym ogniu, mieszając co 10 minut. Karmelizowaną cebulkę odstawić do ostygnięcia.
Pokroić ziemniaki na 2 mm plastry, opłukać i obgotować przez 3-5 minut, następnie przełożyć plastry do zimniej wody.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30x15 cm, grubości 5mm.
Delikatnie przenieść na naoliwioną blachę i zostawić w ciepłym (25 C), wilgotnym miejscu na 10 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 st C.
Ułożyć cienką warstwę karmelizowanej cebulki na cieście, zostawiając centymetrowy margines na brzegach, następnie ułożyć plastry ziemniaków i prosciutto. Posypać rozmarynem i lekko skropić oliwą z oliwek.
Odstawić na 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę pieca do 200 st C i piec przez 25 minut, obracając blachę po 10 minutach.

2 komentarze:

  1. Moje smaki, zdecydowanie:) Tu w Pizie czesto jadam takie cudenka, ale co ciekawe poza granicami Wloch schiacciata z ziemniakami nie cieszy sie chyba zbyt duzym powodzeniem... A szkoda, bo jest pyszna! A jeszcze z dodatkiem szynki - niebo w gebie!
    Prosty przepis, apetyczne zdjecie, czegoz chciec wiecej? Ide do kuchni, tez sobie taka zrobie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...