Petits pains au lait - przepis z książki "Bread" Christine Ingram & Jennie Shapter
- 450g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- 50g miękkiego masła
- 15 świeżych drożdży
- 280 ml letniego mleka

Rozpuścić drożdże w 4 łyżkach mleka, następnie dodać pozostałe mleko i całość wlać do mąki. Wymieszać.
Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i zastawić do podwojenia objętości, na około godzinę.
Następnie przebić ciasto, podzielić na 12 równych części. Uformować bułki, ułożyć na blasze i każdą naciąć na krzyż.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem.
Piec w 200 st C przez 20-25 minut.
och, i jaka urocza serwetka!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńco jedne to piękniejsze te bułki
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńTo ja sie jeszcze z ciekawosci zapytam, ktore buleczki byly lepsze? Te powyzej, czy moze te wczesniejsze (French dimpled rolls)? Jak ktores zarekomendujesz, to na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Konsti, oba przepisy polecam, może te powyżej bardziej :) robiłam te bułki kilka razy, moim córkom bardzo smakowały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
idealne nie tylko na śniadanie :) a te pszczółki są urocze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paula
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!