wtorek, 31 sierpnia 2010

Fougasse



Składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej, uniwersalnej
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej, chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 4 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 4 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody (temperatura 32-38 stopni Celsjusza)

Nadzienie, do wyboru:
Tapenada
Gęsty sos pomidorowy z plasterkami chorizo lub innej ulubionej kiełbasy
Przecier z grzybów
Przecier z anchois
Siekany czosnek z pietruszką
Ser kozi
Roquefort z rozgniecionymi orzechami włoskimi
Pesto
Mozzarella z cząstkami pomidorków koktajlowych
Feta z pieczoną papryką
Pasta z pieczonej papryki, suszonych pomidorów i chilli
Kawałki cukinii z koperkiem i piniolami
Caponata
lub na słodko z owocami czy gęstymi dżemami albo z samym cukrem, np. perłowym.

Do posmarowania (opcjonalnie):
  • 1 jajko, rozmącone
  • sezam
  • cukier

Przygotowanie:
Przesiać mąkę z solą do misy miksera, dodać drożdże, a potem masło i wyrabiać na średnich lub niskich obrotach, stopniowo dodając mleko w proszku i cukier.
Powoli wlewać wodę i wyrabiać ok. 5-10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Wyjąć ciasto, położyć na blacie i zostawić na 10 minut.

Przełożyć z powrotem do misy i wyrabiać na średnich obrotach przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (można zrobić tzw. próbę szyby - czyli rozciągnąć kawałek ciasta, aż utworzy cieniutką, na wpół przezroczystą membranę).

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do misy na ok. 45 minut do wyrastania, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części (po ok. 1/2 kg) i uformować 2 gładkie kule.
Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na blacie do podwojenia objętości, na ok. 20-25 minut.


W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

Gdy kule podwoją objętość, przebić je, uformować w kształt prostokąta o wymiarach ok. 10 cm x 25 cm.

Na połowie ciasta, wzdłuż dłuższego boku rozsmarować wybrane nadzienie, zostawiając wolny brzeg ok. 1,5 cm.

Drugą połówkę ciasta ponacinać ostrą żyletką na całej długości w 4-6 miejscach, dokonując ukośnych nacięć.

Złożyć ciasto, by nacięcia były na górze, a brzegi docisnąć, by się dobrze zlepiły.

Posmarować jajkiem (ew. mlekiem, wodą z cukrem lub wodą z mąką), posypać sezamem lub cukrem (lub inną ulubioną posypką) i wstawić do pieca.

Piec przez 20 minut z parą.
Studzić na kratce.

 U mnie z serem mozzarella i pomidorkami.

Chlebek-drabina Fougasse - Weekendowa Piekarnia 82 - Gospodyni Zemfiroczka "Bełkoty...kuchenne oczka ;)"
Przepis z książki "Wyznania francuskiego piekarza"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...