wtorek, 24 sierpnia 2010

Rogaliki z konfiturą z róży


Rogaliki na słodko

  • 100 ml letniego mleka 
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 300 g mąki
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie)
  • cukier kryształ (do obtaczania rogalików)


Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby podrosło, 
następnie wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie, ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki) 
zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po okolo 20 minutach) 
Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na omączoną stolnicę podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), 
na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie scisnąć rogi. 
Piec na złoto w temp. 175st C. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, maczać górną część w białku, następnie w cukrze krysztale. 

4 komentarze:

  1. A.Grey, witaj :) Dziekuje, ze dalas mi znac komentarzem u mnie, staralm sie odnalezc wszelkie wpisy, zaczelam tworzyc liste do podsumowania, teraz jestem pewna ze bedzie i Twoj wpis! Rozki piekne, jakie rowniutkie, ideal jak dla mnie :-) Pozdrawiam Cie cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dziękuję za przepis!
    Rożki robiłam razem z mężem, te równiutkie na zdjęciu, to jego dzieło, moje były powiedzmy..mniej piękne :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. No prosze, lubie takich mezow ktorzy lubia slodkosci wypiekac i takie pary ktore pieka razem :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przy kawie smakują najlepiej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...