Rogaliki na słodko
- 100 ml letniego mleka
- 50 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 300 g mąki
- 3 żółtka
- 150 g masła
- konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie)
- cukier kryształ (do obtaczania rogalików)
Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby podrosło,
następnie wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie, ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki)
zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po okolo 20 minutach)
Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na omączoną stolnicę podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów),
na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie scisnąć rogi.
Piec na złoto w temp. 175st C. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, maczać górną część w białku, następnie w cukrze krysztale.
Wykonanie: Paweł i a.grey
zdjęcia: a.grey
Weekendowa Cukiernia sierpień 2010 - Przepis na rożki Babci Rózi
przepis: Basia "makagigi i 55 piernikow"
A.Grey, witaj :) Dziekuje, ze dalas mi znac komentarzem u mnie, staralm sie odnalezc wszelkie wpisy, zaczelam tworzyc liste do podsumowania, teraz jestem pewna ze bedzie i Twoj wpis! Rozki piekne, jakie rowniutkie, ideal jak dla mnie :-) Pozdrawiam Cie cieplo!
OdpowiedzUsuńJa dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńRożki robiłam razem z mężem, te równiutkie na zdjęciu, to jego dzieło, moje były powiedzmy..mniej piękne :)
Pozdrawiam serdecznie!
No prosze, lubie takich mezow ktorzy lubia slodkosci wypiekac i takie pary ktore pieka razem :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńPrzy kawie smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuń