Zapraszam do Weekendowej Piekarni!
Oto moje propozycje: Pierwsza to Vienna Bread. Przepis, wybrałam z książki "Making Bread at home"już kilka tygodni temu, gdy dostałam zaproszenie do gospodarzenia w WP. Jest to smaczny i prosty w przygotowaniu chleb na drożdżach.
Oto moje propozycje: Pierwsza to Vienna Bread. Przepis, wybrałam z książki "Making Bread at home"już kilka tygodni temu, gdy dostałam zaproszenie do gospodarzenia w WP. Jest to smaczny i prosty w przygotowaniu chleb na drożdżach.
Druga, to chleb na zakwasie z ziemniakami, serem i rozmarynem. Ten przepis wybrałam dopiero w tym tygodniu. Chciałam, aby był wyjątkowy, a przepisy pochodzące ze strony Tatter o Chlebie właśnie takie są. Dziękuję!
Vienna Bread
4 niewielkie bochenki
30g świeżych drożdży
525ml bardzo zimnej wody
900g białej mąki chlebowej
1 łyżka soli
30g mleka w proszku
30g masła
Mleko w proszku wymieszać z mąką, dodać sól, następnie masło.
Zrobić w środku dołek i dodać rozpuszczone w wodzie drożdże.
Wymieszać. Następnie przenieść na oprószony mąką blat i zagniatać przez co najmniej 10 minut.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
W tym czasie, ciasto co godzinę należy przebić, odgazować.
Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na cztery kawałki, ukształtować z każdego kulę, przykryć i zostawić do odpoczynku, na 15 minut.
Następnie uformować podłużne bochenki,
ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia, złączeniem w dół albo przełożyć do omączonego koszyka,
lub ułożyć pomiędzy płótnem piekarskim, złączeniem w górę.
Lekko posmarować oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu, na około godzinę.
Nagrzać piekarnik do 230 C.
Kiedy chleby podwoją objętość, naciąć i piec przez około 20 minut.
Przez pierwsze 5 minut co najmniej trzy razy rozpylać parę.
Jeśli po 20 minutach chleb nie będzie zrumieniony i ostukany od spodu nie będzie wydawać głuchego odgłosu, należy dopiekać przez kolejne 10-15 minut.
Studzić na kratce.
Chleb z ziemniakami, serem i rozmarynem
2 niewielkie bochenki
230g białego zaczynu zakwasowego levain (100% hydracji)
3g drożdży instant
230g ugotowanych ziemniaków w łupinkach
230g wody z gotowania ziemniaków
14g soli
115g sera Cheddar
liście z 4-5 gałązek rozmarynu, posiekane
W dużej misce wymieszać cały zaczyn z połową mąki, drożdżami, wystudzonymi ziemniakami i połową wody z gotowania ziemniaków. Miskę (odkrytą) odstawić na 30 minut.
Następnie, do ciasta wsypać pozostałą mąkę z solą i mieszając, dodać tyle pozostałej wody, aby powstało raczej luźne ciasto. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać przez 6 minut. Dodać posiekany rozmaryn i dalej zagniatać przez 2 minuty. Ciasto powinno być lepkie ale nie klejące się (temp 25-27C). Gotowe ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć i zostawić na 90 minut, składając ciasto w połowie wyrastania.
Podzielić na dwie części, nadać kształt prostokąta. Na środku każdego ułożyć plastry sera, zostawiając dookoła margines ciasta. Następnie zwinąć ciasto ścisło, docisnąć końce.
Na blasze do pieczenia ułożyć arkusz pergaminu, posmarować go lekko oliwą i posypać semoliną. Ułożyć bochenki obok siebie zostawiając miedzy nimi odstęp. Blachę wsunąć do plastikowej torby i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzać piec do 260C.
Wyrośnięte bochenki naciąć szybko (dość głęboko, do pierwszej warstwy sera) i zsunąć wraz z pergaminem na gorący kamień. Piec z parą przez 35 minut (parę wtryskiwać tylko przez pierwsze 2 minuty pieczenia co 30 sekund). Po ostatnim wstrzyknięciu pary zmniejszyć temperaturę pieca do 230C .
Studzić na kratce.
Bardzo smakowite propozycje :) Już planuję kiedy i co będę piec :) Wspaniale zaczęłaś 1-wrześniowe gospodarzenie :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się coraz bardziej ten serowo-rozmarynowy!
OdpowiedzUsuńCieszę się! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńA co do pierwszego przepisu, to bym chciała zrobić w formie, jakie wymiary musze użyć ;)
OdpowiedzUsuńJeśli chciałabyś piec w foremce, to dwie foremki 25x11, o ile robiłabyś z połowy ciasta, powinny być dobre. Tak mi się wydaje, nie robiłam tego chleba w foremce. Zobacz jeszcze zdjęcie w poście Vienna Bread, jakiej wielkości są te chleby.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Czyli gdybym robiła z całego przepisu to 4 bochenki :) ? Jeśli tak to sobie przerobię ten przepis na 11*35, dzięki :) !
OdpowiedzUsuńTak cztery, ale nie bardzo duże.
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
Mozna się przyłączyć ?
OdpowiedzUsuńJa tylko w weekend dam rade piec więc taka weekendowa piekarnia to dla mnie wielka mobilizacja :)Czy trzeba zrobić obydwie propozycje ?
Piękny blog prowadzisz i gratuluję prowadzenia piekarni. Pozdrawiam
Ewa
Pewnie,że można i nie trzeba piec obu chlebów, można wybrać jeden, ten, który bardziej Ci odpowiada. Link do chleba, który zrobisz, umieść później pod zaproszeniem na Gospodarnym Szczęściu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa!Pozdrawiam!
Mam pytanie do mleka w proszku to nie może byc mleko granulowane, prawda?
OdpowiedzUsuńNiestety nie potrafię Ci odpowiedzieć, bo nigdy nie używałam mleka granulowanego, nawet nie wiem jakie to jest mleko.
OdpowiedzUsuńWidziałam gdzieś w komentarzach czy postach, że dziewczyny zastępują czasami mleko w proszku zwykłym mlekiem, ale wtedy chyba trzeba dać mniej wody do ciasta.
A. grey, GN odkryla blad w przepisie na chleb z ziemniakami i rozmarynem. Omylkowo wpisalam tylko polowe maki, a powinno byc 510g. Prosze popraw w przepisie na swojej stronie o ile to mozliwe.
OdpowiedzUsuńI gratulacje, upielas piekny chleb! Teraz dumam nad Vienna Bread.
Dziękuję już poprawiłam.
OdpowiedzUsuńCiekawe, że mi ten chleb wyszedł naprawdę przepyszny. Dosypywałam mąki, ale na pewno nie podwajałam ilości.
Dziękuję za wiadomość!
Chleb wiedeński wyszedł pierwsza klasa :-) Dzięki za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja z wielkim opóźnieniem, ale właśnie upiekłam chleb wiedeński i powiem ci pyszny przepis wybrałaś:) Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Upiekłam:)
OdpowiedzUsuńDodałam jednak dynię:)
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/09/chleb-wiedenski-z-dynia.html