200 g mąki żytniej białej (lub średniej)
300 g białej pszennej mąki chlebowej wysokobiałkowej
6 łyżek żytniego zakwasu razowego aktywnego, 130% hydracji
1 łyżka soli
200 g maślanki (zsiadłego mleka)
Ziemniaki wymieszać z maślanką i zakwasem.
Zostawić na 12 godzin, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej.
Następnie dodać obie mąki i sól i wyrobić gładkie, odrobinę lepkie ciasto (13 minut).
Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie której ciasto złożyć należy dwukrotnie.
Potem zawinąć owalny bochenek i złączeniem do góry, umieścić go w koszu.
Chleb wyrasta nieco ponad godzinę.
Przed wsunięciem bochenka do pieca, wierzch naciąć.
Piec z parą, 15 minut w 250 st C, później kolejne 30 minut (bez pary), zmniejszając temperaturę do 200 st C.
Weekendowa Piekarnia po godzinach - Lekcja nr 12 - Chleb kielecki
Weekendowa Piekarnia po godzinach - Lekcja nr 12 - Chleb kielecki
piękny ten bochenek :) cudowny!
OdpowiedzUsuńpewnie ma niesamowicie chrupiącą skórkę, mniam!
Odpłynęłam, ten chleb wyszedł Ci perfekcyjnie !
OdpowiedzUsuńCudne nacięcia i ta mąka, pięknie pachnie prawda ? :)
Bułeczki widze tez zrobiłaś no i nie ma co ukrywac tez perfekcyjne ! ja wczoraj na szybko robiłam, bo jak widac hulam i do kuchni trafic nie mogę, no ale późno było, więc już bez zdjęć...dzis juz pewnie zjedzone będa jak wróce :)
Dziękuje za miłe słowa.