czwartek, 23 września 2010

Chleb kielecki

200 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (zmielonych)
200 g mąki żytniej białej (lub średniej)
300 g białej pszennej mąki chlebowej wysokobiałkowej
6 łyżek żytniego zakwasu razowego aktywnego, 130% hydracji
1 łyżka soli
200 g maślanki (zsiadłego mleka)

Ziemniaki wymieszać z maślanką i zakwasem.
Zostawić na 12 godzin, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej.

Następnie dodać obie mąki i sól i wyrobić gładkie, odrobinę lepkie ciasto (13 minut).
Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie której ciasto złożyć należy dwukrotnie.
Potem zawinąć owalny bochenek i złączeniem do góry, umieścić go w koszu.


Chleb wyrasta nieco ponad godzinę.
Przed wsunięciem bochenka do pieca, wierzch naciąć.
Piec z parą, 15 minut w 250 st C, później kolejne 30 minut (bez pary), zmniejszając temperaturę do 200 st C.

 Weekendowa Piekarnia po godzinach - Lekcja nr 12 - Chleb kielecki

2 komentarze:

  1. piękny ten bochenek :) cudowny!
    pewnie ma niesamowicie chrupiącą skórkę, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpłynęłam, ten chleb wyszedł Ci perfekcyjnie !
    Cudne nacięcia i ta mąka, pięknie pachnie prawda ? :)
    Bułeczki widze tez zrobiłaś no i nie ma co ukrywac tez perfekcyjne ! ja wczoraj na szybko robiłam, bo jak widac hulam i do kuchni trafic nie mogę, no ale późno było, więc już bez zdjęć...dzis juz pewnie zjedzone będa jak wróce :)
    Dziękuje za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...