poniedziałek, 6 września 2010

Chleb młynarza

"W dawnych czasach, po ciężkim dniu pracy przy kamiennych żarnach, młyn był zamiatany i porządkowany.
Pozostałości różnych mąk były wtedy zbierane, pakowane i sprzedawane jako "mąka młynarza". Bochenek o nazwie "chleb młynarza" pieczony jest z pszennej białej, razowej i żytniej mąki..."

Millers loaf - przepis i tekst powyżej z książki "bourke street bakery" P.Allam & D.Mcguinness
3 bochenki

  • 390g zakwasu pszennego
  • 440g mąki pszennej
  • 145g mąki pszennej, razowej
  • 145g mąki żytniej
  • 360ml wody
  • 20g soli 

ręcznie:
W dużej misce połączyć zakwas z wodą i mąką. Dobrze wymieszać łyżką do połączenia składników.
Przełożyć na blat, zagniatać przez 10 minut, przykryć i zostawić do odpoczynku na 20 minut.
Następnie dodać sól, zagniatać przez 10 minut, ponownie przykryć i zostawić na 10 minut. 
Po tym czasie zagniatać ciasto przez około 5 minut lub do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne.

mikser z hakiem:
Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę.
Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie zwiększyć prędkość i miksować około 3 minut.
Przykryć miskę i zostawić na 20 minut.
Posypać ciasto solą i mieszać na wolnych obrotach przez minutę, następnie zwiększyć prędkość do średniej i miksować przez około 4-5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

Przełożyć ciasto do naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i odstawić, w temperaturze pokojowej (najlepiej w 20 st C) na 2 godziny.
W tym czasie ciasto należy raz złożyć (po godzinie).

Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować bochenki, przełożyć do niewielkich koszyków do wyrastania, złączeniem w górę lub do naoliwionych foremek, złączeniem w dół.
Koszyki lub foremki z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 8-12 godzin.
Przed pieczeniem, ciasto należy wyjąć z lodówki i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podniesie się o mniej więcej dwie trzecie. Może to trwać od 1 do 4 godzin, w zależności od temperatury otoczenia.
Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Rozpylić parę i piec przez około 30 minut.

Dobrze upieczony bochenek, ostukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Czas pieczenia nie powinien przekroczyć więcej niż 40 minut.

6 komentarzy:

  1. O jej a u Ciebie znów nowy chlebuś :) zazdroszcze, ja tylko w weekendy moge sie bawić w pieczenie. Wygląda pysznie ! Ja uwielbiam takie chleby, które maja dodatek maki graham i żytniej, może kiedyś wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Korzystam z tego, że mam zakwas pszenny, wcześniej miałam tylko żytni, ostatnio piekę więcej ale najczęściej z połowy składników, tak na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem tu po raz pierwszy i nie żałuję!
    Co za cudowna czystość panuje na tym blogu:)
    A jakie ładne zdjęcia;)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chlebek! Może w weekend wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...