3 bochenki ( piekłam z połowy składników)
310 g białego zakwasu pszennego
810 g mąki orkiszowej
360 ml wody
15 g soli

Przełożyć na blat, zagniatać przez 10 minut, przykryć i zostawić do odpoczynku na 20 minut.
Następnie posypać ciasto solą i zagniatać przez 10 minut, ponownie przykryć i zostawić na 10 minut.
Po tym czasie zagniatać ciasto przez około 5 minut lub do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne.
jeśli wyrabiamy mikserem z hakiem: Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę.
jeśli wyrabiamy mikserem z hakiem: Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę.
Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie zwiększyć prędkość i miksować około 3 minut.
Przykryć miskę i zostawić na 20 minut.
Dodać sól i mieszać na wolnych obrotach przez minutę, następnie zwiększyć prędkość do średniej i miksować przez około 6 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i odstawić, w temperaturze pokojowej (najlepiej w 20 st C) na 2 godziny.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i odstawić, w temperaturze pokojowej (najlepiej w 20 st C) na 2 godziny.
W tym czasie ciasto należy raz złożyć (po godzinie).
Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować bochenki, przełożyć do niewielkich koszyków do wyrastania, złączeniem w górę lub do naoliwionych foremek, złączeniem w dół.Koszyki lub foremki z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 8-12 godzin.
Przed pieczeniem, ciasto należy wyjąć z lodówki i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podniesie się o mniej więcej dwie trzecie. Może to trwać od 1 do 4 godzin, w zależności od temperatury otoczenia.
Dobrze upieczony bochenek, ostukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Czas pieczenia nie powinien przekroczyć więcej niż 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz