środa, 22 września 2010
Chleb z nasionami kopru włoskiego
Hungarian Split Farmhouse Loaf - przepis z książki "Bread" Ch.Ingram & J.Shapter
w tym przepisie: łyżka- 15ml, łyżeczka- 5ml
450 g białej mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,zmiażdżonych
1 łyżka drobnego cukru
20 g świeżych drożdży
275 ml letniej wody
25 g masła, stopionego
1 białko, szczypta soli,
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, do posypania
Do dużej miski przesiać mąkę i sól, dodać nasiona kopru i cukier.
Wymieszać, zrobić w środku wgłębienie.
W małej miseczce rozetrzeć drożdże z niewielką ilością wody, następnie dolać resztę wody i całość wlać do dołka w mące. Lekko oprószyć mąką po wierzchu. Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie dodać stopione masło i stopniowo wymieszać z mąką.Zagniatać ciasto na lekko obsypanym mąką blacie przez 8-10 min, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut.
Wyrośnięte ciasto przebić, uformować owalny bochenek, przełożyć na naoliwioną blachę do pieczenia. Przykryć lekko natłuszczoną folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Bochenek posmarować białkiem wymieszanym z solą, posypać nasionami kopru, naciąć wzdłuż.
Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 180 st C i piec jeszcze 10 minut, aż ostukany od spodu bochenek będzie wydawał głuchy odgłos.
Studzić na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz