wtorek, 28 września 2010

Drożdżowe precle z makiem


  • 200 g mąki
  • 24 g drożdży
  • 50 -55 g cukru
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 7 g miękkiego masła
dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, śmietanę, jajko i żółtko.
Drożdże utrzeć z łyżką cukru na płynną masę, dodać do całości wraz z resztą cukru.
Wyrobić elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zrolować i uformować ósemki, ułożyć na blaszce i przykryć do lekkiego wyrośnięcia.

Posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka (posmarowałam białkiem), posypać makiem i piec do zrumienienia w 180 stopniach.

Drożdżowe precle z makiem -Weekendowa Piekarnia 86 - Gospodyni Zaytoon "Cynamon i oliwka"

3 komentarze:

  1. O kurcze! Ale precle! Moje wyrosły tak, że tylko niektóre ledwo-ledwo przypominały wspomniany kształt. Reszta była po prostu bułeczkami. Smacznymi co prawda, ale nadal tylko bułeczkami....
    A Twoje są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. powtórzę za Kuba , o kurcze jakie rewelacyjne precle

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Kuba!
    Oglądałam i u Ciebie i u innych piekących w WP, bo szczerze mówiąc nie wiedziałam za bardzo jak robić te precle, nigdy wcześniej nie jadłam, nie widziałam :)
    Margot! Dziękuję za komplement, bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...