- 200 g mąki
- 24 g drożdży
- 50 -55 g cukru
- 100 ml śmietany 12%
- 1 jajko i 1 żółtko
- 7 g miękkiego masła
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, śmietanę, jajko i żółtko.
Drożdże utrzeć z łyżką cukru na płynną masę, dodać do całości wraz z resztą cukru.
Wyrobić elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zrolować i uformować ósemki, ułożyć na blaszce i przykryć do lekkiego wyrośnięcia.
Posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka (posmarowałam białkiem), posypać makiem i piec do zrumienienia w 180 stopniach.
Drożdżowe precle z makiem -Weekendowa Piekarnia 86 - Gospodyni Zaytoon "Cynamon i oliwka"
O kurcze! Ale precle! Moje wyrosły tak, że tylko niektóre ledwo-ledwo przypominały wspomniany kształt. Reszta była po prostu bułeczkami. Smacznymi co prawda, ale nadal tylko bułeczkami....
OdpowiedzUsuńA Twoje są piękne!
powtórzę za Kuba , o kurcze jakie rewelacyjne precle
OdpowiedzUsuńDzięki Kuba!
OdpowiedzUsuńOglądałam i u Ciebie i u innych piekących w WP, bo szczerze mówiąc nie wiedziałam za bardzo jak robić te precle, nigdy wcześniej nie jadłam, nie widziałam :)
Margot! Dziękuję za komplement, bardzo mi miło :)