Dawniej używano specjalnych form, które pozostawiały odciśnięty napis “farmhouse” na bochenku.
Oryginalne chleby wypiekane były z brązowej mąki, zaspokajając potrzeby zdrowo odżywiającego się społeczeństwa. Współcześnie wypieka się te bochenki głównie na białej, pszennej mące.
Nieliczne piekarnie wyrabiają “farmhouse loaf” używając specjalnego ciasta zakwaszanego.
Dzisiaj większość bochenków wypiekanych jest na zwyczajnym białym cieście, jedyną różnicą jest kształt.
Przepis i tekst powyżej z książki "Bread" Ch.Ingram & J.Shapter
foremka- prezent od znajomego piekarza
Farmhouse loaf
1 średni bochenek
- 320 ml wody
- 425 g mąki pszennej, chlebowej
- 75 g mąki pszennej razowej
- 1 1/2 łyżki mleka w proszku
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 25 g masła
Do miski przesiać mąki z drożdżami, dodać mleko, cukier, sól i masło. Wlać wodę i wymieszać drewnianą łyżką.
Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około 45-60 minut.
Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.
Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do naoliwionej foremki.
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.
Nagrzać piekarnik do 220 st C (200 termoobieg).
Oprószyć ciasto lekko mąką i piec przez 30-35 minut.
Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Jeśli to konieczne, dopiekać chleb bez foremki przez 5 minut.
Studzić na kratce.
Przepis był do zastosowania w maszynie do pieczenia chleba. Wyrabiałam ciasto i piekłam domyślnie, podobnie jak tutaj - Farmhouse loaf.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz