Bułki z mlekiem i żurawiną
ciasto:
- 250 g białej mąki pszennej
- ok. 75 g letniego mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego masła
- 30 g suszonej żurawiny
glazura:
- 1 żółtko
- szczypta soli
Połączyć wszystkie oprócz żurawiny składniki ciasta i dobrze wyrobić robotem lub ręcznie, tak by ciasto łatwo odchodziło od dłoni lub miski.
Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Dodać żurawinę i raz jeszcze zagnieść ciasto.Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 ½ godz. do podwojenia objętości.
Podzielić ciasto na 7 równych części, uformować owalne buleczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – złączniem do góry.
Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 1 ½ godz.
Bułeczki naciąć i posmarować z wierzchu rozkłóconym z solą żółtkiem.
Piec w 210 st. C przez ok. 15 min.
Przepis ze strony "Pieprz czy Wanilia" -Weekendowa Piekarnia 51
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz