wtorek, 14 września 2010

Mleczne bułeczki z żurawiną


Bułki z mlekiem i żurawiną

ciasto:
  • 250 g białej mąki pszennej
  • ok. 75 g letniego mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 30 g suszonej żurawiny

glazura:
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Połączyć wszystkie oprócz żurawiny składniki ciasta i dobrze wyrobić robotem lub ręcznie, tak by ciasto łatwo odchodziło od dłoni lub miski.
Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Dodać żurawinę i raz jeszcze zagnieść ciasto.Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 ½ godz. do podwojenia objętości.
Podzielić ciasto na 7 równych części, uformować owalne buleczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – złączniem do góry.
Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 1 ½ godz.
Bułeczki naciąć i posmarować z wierzchu rozkłóconym z solą żółtkiem.
Piec w 210 st. C przez ok. 15 min.
 
Przepis ze strony "Pieprz czy Wanilia" -Weekendowa Piekarnia 51

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...