Klasyczny sodowy chleb irlandzki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej razowej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 500 ml maślanki lub kefiru
Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić i piec dodatkowe kilka minut.
Studzić na kratce.
- Weekendowa Piekarnia 85 - Gospodarz Kuba "Kuba Pichci"
ta prostota wykonania.. podoba mi się. jak i piękny domowy bochenek.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Myślałam że uda mi się zobaczyć wnętrze :D
OdpowiedzUsuńChyba zrobiłam jedno zdjęcie i nie wyglądało to dobrze, bo tak na świeżo odłamałam (ale nie sprawdzę teraz, bo mam je na innym komputerze) Pierwszego dnia nie byłam zadowolona z tego chlebka, za to na drugi dzień był naprawdę dobry.
OdpowiedzUsuń