poniedziałek, 20 września 2010

Soda bread




Klasyczny sodowy chleb irlandzki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 500 ml maślanki lub kefiru

Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić i piec dodatkowe kilka minut.
Studzić na kratce.

 - Weekendowa Piekarnia 85 - Gospodarz Kuba "Kuba Pichci"

4 komentarze:

  1. ta prostota wykonania.. podoba mi się. jak i piękny domowy bochenek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam że uda mi się zobaczyć wnętrze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zrobiłam jedno zdjęcie i nie wyglądało to dobrze, bo tak na świeżo odłamałam (ale nie sprawdzę teraz, bo mam je na innym komputerze) Pierwszego dnia nie byłam zadowolona z tego chlebka, za to na drugi dzień był naprawdę dobry.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...