3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
45 g letniej wody
75 g białej pszennej mąki chlebowej
Wymieszać składniki zaczynu dokładnie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.
Ciasto właściwe:
500 g białej pszennej maki chlebowej
100 g mąki żytniej sitkowej
100 g mąki pszennej razowej
455 g letniej wody
13 g soli
120 g ziaren słonecznika, uprażonych
Do dużej miski wsypać mąki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut.
Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać wystudzone ziarna słonecznika i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźną kule i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w gore umieścić w koszu (u mnie jeden w koszu, jeden w foremce). Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźną kule i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w gore umieścić w koszu (u mnie jeden w koszu, jeden w foremce). Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
Weekendowa Piekarnia po godzinach - lekcja nr 14 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
(na podstawie przepisu Mirabbelki)
U Ciebie jak zwykle takie piekne, cieple zdjecia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję bardzo za miłe słowa, tym bardziej, że piękne zdjęcia (i nie tylko) to ja chodzę oglądać na stronę "Bea w Kuchni" :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam serdecznie!
lubię patrzeć na twoje chleby , bułki bardzo lubię
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńMiło mi! Pozdrawiam!