DZIEŃ CHLEBA w naszym domu
Apple and oat loaf - przepis na chleb z książki "bourke street bakery" P.Allam & D.Mcguinness
200 g zakwasu pszennego
380 g mąki pszennej
200 ml wody
10 g soli
dodatkowo:
70 g płatków owsianych, namoczonych w 40 ml wody (przez 5 minut)
185 g jabłek, obranych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
ręcznie: W dużej misce połączyć zakwas z wodą i mąką. Dobrze wymieszać łyżką do połączenia składników.
Przełożyć na blat, zagniatać przez 10 minut. Przykryć i zostawić do odpoczynku na 20 minut.
Następnie dodać sól i zagniatać przez 20 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
mikser z hakiem: Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę.
mikser z hakiem: Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę.
Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie zwiększyć prędkość i miksować około 3 minut.
Przykryć miskę i zostawić na 20 minut.
Dodać sól i mieszać na wolnych obrotach przez minutę, następnie zwiększyć prędkość do średniej i miksować przez około 6 minut.
Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione ostrożnie wmieszać jabłka i namoczone płatki.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i odstawić, w temperaturze pokojowej na godzinę. Następnie złożyć ciasto i znów odstawić na 1 godzinę.Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione ostrożnie wmieszać jabłka i namoczone płatki.

Przed pieczeniem, ciasto należy wyjąć z lodówki i zostawić do wyrośnięcia, na 1 do 4 godzin, w zależności od temperatury.
Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
Wyrośnięte bochenki naciąć, zredukować temperaturę do 220 st C i piec z parą przez 35, maksymalnie 40 minut.Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
Chlebek z serii- do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńhm , to pierwsze zdjęcie będę długo pamiętać , jest takie minimalistycznie piękne
OdpowiedzUsuńa chleb znam i potwierdzam ze taki godny świętowania ,a u ciebie jeszcze wykonanie też perfekcyjne
Oooo, co ja widze, kolejny przepis z "Bourke Street Bakery"! Biore w ciemno:) Ten dodatek jablka jest bardzo, bardzo zachecajacy, juz czuje, ze bedzie mi smakowalo.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio zrobilam olive oil bread i bylam zachwycona...
Pozdrawiam cieplo.
Próbujcie dziewczyny, warto :)
OdpowiedzUsuńpolecam jednak wyrastanie w koszyczku, ma wtedy lepszą, chrupiącą skórkę i ogólnie smaczniejszy jest :)
Margot! dziękuję za komplement :)
Pozdrawiam, miłego dnia!
Wow, this looks awesome, and it meets my taste! Dziekujemy za udzial w World Bread Day.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się za niego zabrałam, teraz grzecznie rośnie;)
OdpowiedzUsuńO! Dzięki! Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny!!
OdpowiedzUsuń