sobota, 16 października 2010

Chleb z płatkami owsianymi i jabłkiem

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

DZIEŃ CHLEBA w naszym domu
Apple and oat loaf - przepis na chleb z książki "bourke street bakery" P.Allam & D.Mcguinness
 
200 g zakwasu pszennego
380 g mąki pszennej
200 ml wody
10 g soli
dodatkowo:
70 g płatków owsianych, namoczonych w 40 ml wody (przez 5 minut)
185 g jabłek, obranych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki 

ręcznie: W dużej misce połączyć zakwas z wodą i mąką. Dobrze wymieszać łyżką do połączenia składników.
Przełożyć na blat, zagniatać przez 10 minut. Przykryć i zostawić do odpoczynku na 20 minut.
Następnie dodać sól i zagniatać przez 20 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. 

mikser z hakiem: Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę.
Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie zwiększyć prędkość i miksować około 3 minut.
Przykryć miskę i zostawić na 20 minut.
Dodać sól i mieszać na wolnych obrotach przez minutę, następnie zwiększyć prędkość do średniej i miksować przez około 6 minut.

Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione ostrożnie wmieszać jabłka i namoczone płatki.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i odstawić, w temperaturze pokojowej na godzinę. Następnie złożyć ciasto i znów odstawić na 1 godzinę.

Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować okrągłe bochenki, przełożyć do koszyków do wyrastania, złączeniem w górę lub do naoliwionych foremek, złączeniem w dół (u mnie jeden bochenek wyrastał w koszyku, drugi piekłam w foremce) Koszyki lub foremki z ciastem włożyć do dużych foliowych worków i umieścić w lodówce na 8-12 godzin.
Przed pieczeniem, ciasto należy wyjąć z lodówki i zostawić do wyrośnięcia, na 1 do 4 godzin, w zależności od temperatury.

Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
Wyrośnięte bochenki naciąć, zredukować temperaturę do 220 st C i piec z parą przez 35, maksymalnie 40 minut.


7 komentarzy:

  1. hm , to pierwsze zdjęcie będę długo pamiętać , jest takie minimalistycznie piękne
    a chleb znam i potwierdzam ze taki godny świętowania ,a u ciebie jeszcze wykonanie też perfekcyjne

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, co ja widze, kolejny przepis z "Bourke Street Bakery"! Biore w ciemno:) Ten dodatek jablka jest bardzo, bardzo zachecajacy, juz czuje, ze bedzie mi smakowalo.
    Ja ostatnio zrobilam olive oil bread i bylam zachwycona...
    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbujcie dziewczyny, warto :)
    polecam jednak wyrastanie w koszyczku, ma wtedy lepszą, chrupiącą skórkę i ogólnie smaczniejszy jest :)
    Margot! dziękuję za komplement :)

    Pozdrawiam, miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, this looks awesome, and it meets my taste! Dziekujemy za udzial w World Bread Day.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się za niego zabrałam, teraz grzecznie rośnie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O! Dzięki! Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...