Zaczyn:
- 330 g maki żytniej typu 1370
- 264 g wody
- 33 g zakwasu
Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto
- cały zaczyn
- 344 maki żytniej 1370
- 204 g wody
- 14 g soli
- 10 g świeżych drożdży
- 7,5 g żytniego słodu
- 1 łyżka płynnego słodu
Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i wyrabiać 7 min. Zostawić na 30 minut.
Odmierzyć z ciasta po ok. 100 g i uformować okrągłe bułeczki (uwaga: ciasto jest lepiące).
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowanej oliwa i zostawić na 75 min w temperaturze pokojowej. Oprószyć mąka przed pieczeniem.
Piec z para w 240 st. ok. 20 min. Po 10 minutach wypuścić parę. Wystudzić całkowicie przed pokrojeniem.
Bułki 100% żytnie- Lekcja nr 16 - Piekarnia po godzinach
one takie są , nie wyrośnięte , raczej płaskawe , to taki typ :P
OdpowiedzUsuń