
200 ml mleka
100 ml wody
450 g mąki chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki soli (można zmniejszyć ilość soli, ja dałam 1 i 1/4 )
2 łyżeczki cukru
25 g masła
1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiałam mikserem z hakiem)
Przełożyć do naoliwionej miski. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1-1,5 godziny.
Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.
Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do naoliwionej foremki.
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.
Piec przez 30-35 minut w 220 st C (200 termoobieg).
Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Jeśli to konieczne, dopiekać chleb bez foremki przez 5 minut.
Studzić na kratce.
Pyszny!!
będzie genialny do tostów :) właśnie takiego przepisu szukałam
OdpowiedzUsuńzapisuję i wypróbuję z pewnością!!
Swietnie wyglada. Co prawda mam juz swoj chleb tostowy , ktory pieke co jakis czas, ale ten zdecydowanie wyglada tak fantastycznie, ze przepis sobie zapisze ;-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Wam smakował :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam..pyszny..mięciutki..
OdpowiedzUsuńbyłam, widziałam :)
UsuńCieszę się!