Składniki (32 rogale)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki rozpuszczonego masła - do posmarowania
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut. Do dużej miski wlać mleko, wodę, jajka, masło, wsypać cukier i sól. Wymieszać i powoli dodawać mąkę. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne.
Z ciasta uformować kulę i umieścić w czystej, natłuszczonej misce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut.
Następnie ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć. Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Piec na złoty kolor w 180 st C przez około 20 - 25 minut.
Butterhorn Rolls, Rożki maślane - Weekendowa Piekarnia # 91 - Gospodyni Gosia "Moje ekspresje kulinarne"
Źródło: "How America Eats" Clementine Paddleford
Piekne wyszly! Bardzo sie ciesze, ze skorzystalas z przepisu:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
I ja się cieszę :) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń