Ciasto z miodem i cynamonem
Teisenni mêl a sbeis
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g miękkiego masła
- 125 g brązowego cukru
- 1 duże jajko (białko i żółtko oddzielnie)
- 125 g miodu
- około 60 ml mleka
- cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do 200 st C.
Formę do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtko, a następnie stopniowo dodawać miód.
Do osobnej miski przesiać mąkę wraz z sodą i cynamonem.
Suche składniki dodać do mokrych, wlać mleko i wymieszać łyżką.
Na koniec dodać ubitą pianę z białka.
Rozłożyć ciasto do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Studzić na kratce.
Honey and spice cakes - przepis z książki "Welsh Traditional Recipes" Annette Yates
już mi się marzą takie korzenne wypieki, jesień.
OdpowiedzUsuń:) to polecam ten przepis, łatwe w wykonaniu i bardzo, bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńNadchodzi piernikowy czas, już babeczki mają jesienno-zimowe smaki :)
OdpowiedzUsuńPiernikowy sezon w pełni, przynajmniej w naszym domu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!