wtorek, 23 listopada 2010

Tessinerli


Bułki pszenne - najlepsze

zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 soli

Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

ciasto chlebowe:
  • zaczyn z dnia poprzedniego
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 190 g wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli

Do zaczynu dodać wodę, dokładnie wymieszać. Mąkę zmieszać z drożdżami, następnie dodać olej oraz zaczyn, wymieszać.
Wyrabiać przez 4 minuty na wolnej prędkości (1), następnie dodać sól i wyrabiać przez 6 minut na wyższym biegu (2).
(ciasto można wyrobić też ręcznie).
Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złożyć).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 6 części, przykryć i zostawić na 5 minut, aby odpoczęło.
Następnie z każdej części uformować kulę i umieścić je w rzędzie tak, by lekko się ze sobą stykały.
(za radą Gospodyni tego wydania WP - ułożyłam na dużej desce do krojenia wymierzony do wielkości blachy papier do pieczenia, a na nim po przekątnej ułożyłam 6 kul ciasta)
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 50 minut.


Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Bochenek głęboko naciąć (2cm), najlepiej pod lekkim kątem.
Przełożyć na rozgrzaną blachę (łatwo zsunęłam z deski wraz z papierem do pieczenia)
i piec z parą przez 10 minut, po czym wypuścić parę i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez kolejne 20-25 minut.

Od razu po wyjęciu z piekarnika chleb można posmarować odrobiną mleka, skórka będzie wtedy tak miękka jak miąższ.


Tessinerli- Weekendowa Piekarnia 94 - Gospodyni Iv "Ko ko ko"

5 komentarzy:

  1. Wow. Piękny, po prostu piekny :). Dziękuje za wspólne pieczenie. To może nie mercedes wsród chlebów, ale mam nadzieję, że smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. no coś ty!!! ja właśnie wpisałam ten przepis do tradycyjnego zeszytu, a tam notuję tylko te bardzo udane wypieki. Świetny przepis wybrałaś! Nam bardzo smakował.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. też piekłam :)
    pyszny jest! ale Twój wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...