- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 4-5 szklanek mąki pszennej (można 1/2 szklanki mąki razowej i 4 szklanki mąki pszennej)
do posmarowania:
- 1/3 szklanki oliwy
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonej pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie: Rozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut.
Wymieszać 3 szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe 2-3 szklanki mąki. Ciasto powinno być dosyć luźne.
Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 kule i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Następnie uformować 2 owalne bochenki chleba, umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze (lub łopacie do chleba obsypanej mąką kukurydzianą), odstawić na ok. 30 minut.
Jeżeli ktoś posiada kamień do pieczenia należy nagrzać go wcześniej w piekarniku w temp. 250 stopni C. W międzyczasie wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki.
Chleby piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut. Jeszcze ciepłe bochenki posmarować pozostałą ziołową mieszanką.
Włoski chleb z ziołami - Weekendowda Piekarnia 103 - gospodyni Mirosix "Gotowanie pod gruszą"
Wygląda pięknie! Kusi każda kromka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię!
Super Ci wyszedl ten chlebek. Dziekuje za wspolne pieczenie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAnno-Mario! dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńMirosix -to ja dziękuję za przepis!
Pozdrawiam serdecznie!