- 185 g mleka
- 125 g wody
- 3 łyżki miodu
- 1 duże jajko
- 2 łyżki oleju z orzechów laskowych/włoskich lub roztopionego masła
- 325 g mąki pszennej
- 175 g mąki pszennej razowej
- 80 g siemienia lnianego
- 13 g świeżych drożdży (1 1/3 łyżeczki instant)
- 10 g soli
Siemię lniane zmielić w młynku . W miseczce wymieszać mleko, wodę, miód, jajko i tłuszcz.
Do dużej miski wsypać obie maki i zmielone siemię lniane, wkruszyć drożdże, wymieszać, dosypać sól.
Płynne składniki dodać do suchych. Dokładnie połączyć, wyłożyć na blat i zagniatać przez 10 minut.
Kule ciasta umieścić w misce i w ciepłym miejscu zostawić do fermentacji na 45 minut.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut, następnie z powrotem włożyć do miski na kolejne 45 minut.
Gotowe ciasto podzielić na 10 części, uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem na 1 godzinę. Przed pieczeniem bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia i maku.
Piec w temperaturze 200C przez 20 minut.
Przepis z bloga "Tatter o Chlebie"
Okrągłe i założę się że przepyszne :)))))
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Zakładam się razem z Polką, że są przepyszne:) Bo, że piękne to widać!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
pyszne :)
OdpowiedzUsuń