Przepis z książki "Tastes of Wales" Gilli Davies
Teisennau Berffro

szczypta soli
150 g masła
75 g drobnego cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 żółtko
Rozgrzać piekarnik do 190 st C.
Do dużej miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Masło utrzeć z mąką, dodać cukier i przyprawę.
Następnie dodać żółtko i zagnieść.
Gotowe ciasto odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
Kawałki ciasta odciskać w małej muszelce ( ciastka powinny być mniejsze niż u mnie ) i wykładać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
Piec 10 minut, do złotego koloru.
Po upieczeniu zostawić przez chwilę na blaszce.
Pomysł pieczenia w muszelkach jest po prostu genialny! Muszę koniecznie pomuszelkować razem z moim Synkiem ma całą kolekcję, a teraz w dodatku ich odbicie może być jadalne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
Cudowny pomysł! Żałuję, że ja nie mam w otoczniu, żadnych małych ludzi, z którymi mogłabym wypróbować ten pomysł. Może sama kiedyś tak pomuszelkuję, jak nikogo nie będzie w domu? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Anno- Mario! spróbujcie koniecznie, na pewno synkowi się spodoba :)a wiesz, my mieszkamy nad morzem ale w domu muszelek jak na lekarstwo :)
OdpowiedzUsuńMarto! samemu "pomuszelkować" to chyba żadna ujma :) ale masz rację, maluchy są w tym najlepsze, tyle że bardzo twórcze i u nas skończyło się na powyjmowaniu wszelkich, nawet tych świątecznych foremek i dodatkowym zagniataniu ciasta :)
Pozdrawiam serdecznie !
Zrobialam, bardzo szybkie w wykonaniu i calkiem dobre. Prywatnemu Walijczykowi bardzo smakowaly, podobnie jak ciasto marchewkowe, to chyba dobrze jest:) probowalam uzywac muszelek, ale nie moglam ich odkleic z 'formy', zrobilam koleczka i tez bylo fajnie.
OdpowiedzUsuńCieszę się! kształt bez znaczenia, najważniejsze, że smaczne wyszły :)
UsuńJa dawno ich nie piekłam, nawet muszelki-foremki chyba zaginęły podczas przeprowadzek jakie mieliśmy w ostatnich latach.
a ja mam trzy wazony z muszelkami i jutro zrobię te ciasteczka :) świetny pomysł -dzięki
OdpowiedzUsuńmam tu jeszcze jeden przepis na muszelkowe ciastka - Anglesey shortbread, polecam :)
Usuń