Mussels in cider -przepis z książki "Welsh Traditional Recipes" Annette Yates
Cregyn gleision mewn seidr
1.8 kg małży
40 g masła
1 por, drobno pokrojony
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
150 ml cydru
20-45 ml kremowej śmietany 30%
garść świeżej natki pietruszki, posiekanej
czarny pieprz do smaku
Muszle oczyścić, sprawdzić i odrzucić te, które się nie zamykają po ostukaniu.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać por i czosnek. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem, często mieszając, przez około 5 minut, aż stanie się miękki ale nie zbrązowieje. Przyprawić pieprzem.
Dolać cider, szybko wrzucić muszle, przykryć. Od czasu do czasu lekko potrząsnąć patelnią.
Kiedy muszle się otworzą (usunąć te, które się lekko otworzyły lub nie otworzyły się wcale) dodać śmietanę, natkę pietruszki i gotować przez 1-2 minuty.
Wykonanie potrawy: Paweł
Małże - Conwy Mussels - z dobrego, sprawdzonego źródła kupiliśmy na sobotnim "Farmers Market".
ja jeszcze małży nie jadłam...ale kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńsłowo harcerza !
krewetki już pokochałam haha
U nas jeszcze raczej przez dłuuuugi okres będzie ciężko dostać świeże małże z pewnego źródła ;)
pozazdrościć i rynku i gotującego faceta :D
a zdjęcia cudowne !
a wiesz, bycie z takim gotującym facetem ma swoje zalety, ale i wady także :)
OdpowiedzUsuńEtralo dzięki za komplement! wydaje mi się, że te muszle są po prostu fotogeniczne :)
Pozdrawiam ciepło!