Tarten cennin, caws gafr a chnau barfog
85 g orzechów włoskich
175 g mąki pszennej
115 g masła, miękkiego, pokrojonego w małe kostki
1 łyżka oliwy
350 g pora
5 jajek, roztrzepanych
425 ml śmietany
1 1/2 łyżeczki musztardy (z całymi ziarnami gorczycy)
175-225 g twardego sera koziego, startego
sól, pieprz do smaku
![]() |
sery z koziego mleka: walijski - Luddesdown z Cothi Valley i już nie-walijski - Ticklemore. |
Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia, następnie mniej więcej połowę posiekać na bardzo drobno.
Przesiać mąkę do dużej miski, wmieszać drobno posiekane orzechy i wetrzeć masło. Dodać około 3 łyżek zimnej wody i zagnieść ciasto.
Gotowym ciastem wyłożyć 25 cm formę na tartę, wstawić do lodówki na 10 minut.
W małym rondelku poddusić na oliwie por do miękkości.
Formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia, obciążyć ceramicznymi kulkami, włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st C i piec 10 minut.
Zdjąć papier z kulkami, posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do pieca na 3-4 minuty.
Śmietanę, jajka, musztardę, połowę sera wymieszać. Doprawić, dodać por i wlać do gorącej formy z ciastem. Posypać pozostałym serem i orzechami.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Pychota!
OdpowiedzUsuńzgadza się :) ja co prawda tylko tartę zrobiłam, nie jadłam, bo nie przepadam za porem ale rodzina stwierdziła, że pyszna :)
OdpowiedzUsuńUWIElbiam spód do tarty z orzechami/migdałami*
OdpowiedzUsuń*niepotrzebne skreślić :))))
I pora kocham kocham miłością wieeeeelką jak ode mnie do Ciebie :D
A ja dopiero na Twój blog trafiłam! Cieszę się.
OdpowiedzUsuńTarta w moim guście.Bardzo. I ten spód.Wspaniałości!
Ciepło pozdrawiam.
Amber! bardzo mi miło :) Pozdrawiam również ciepło!
OdpowiedzUsuńPolka! ja tylu składników nie lubię, że aż wstyd! szczęśliwie mąż przestał narzekać, że nic normalnego dla mnie nie może ugotować :)
rety, jak wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia się zakochałam.
Karmel-itko! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że "kuchnia walijska" tak Ci się spodobała!
Pozdrawiam!