Zapraszam do Weekendowej Piekarni!
Moja dzisiejsza propozycja jest w sam raz dla tych, którzy nie wyhodowali jeszcze zakwasu lub nigdy wcześniej chleba nie piekli, a mają ochotę przyłączyć się do wspólnego pieczenia w ramach WP.
Chociaż, mam też nadzieję, że i bardziej doświadczone Piekarki i Piekarze skorzystają z przepisu.
Chociaż, mam też nadzieję, że i bardziej doświadczone Piekarki i Piekarze skorzystają z przepisu.
"Farmhouse loaf" - prosty i szybki przepis, na drożdżach.
Niedużo (przyjemnej) pracy, chwila czekania na wyrastanie i można piec, a zapach chleba po wyjęciu z pieca - fantastyczny!
Ten chleb nie ma prawa się nie udać.
Piekłam go wiele razy. Dobrze się sprawdza jako "awaryjny", zwłaszcza, gdy np. późno wieczorem odkryjemy, że rano braknie nam chleba. Czasami dodaję do niego ziaren słonecznika, jednak najbardziej nam smakuje taki zwykły, jak w przepisie poniżej.
Najczęściej używałam foremki keksówki o wymiarach 22 x 11 cm albo owalnej 18 x 14cm.
Najczęściej używałam foremki keksówki o wymiarach 22 x 11 cm albo owalnej 18 x 14cm.
Oczywiście ten chleb najlepiej smakuje świeży, nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Nie wiem co jeszcze mogłabym napisać... po prostu serdecznie zapraszam :)
i Tutaj zaproszenie na Gospodarnym Szczęściu
i Tutaj zaproszenie na Gospodarnym Szczęściu

Farmhouse loaf - przepis z magazynu "Delicious"
przygotowanie ciasta - około 15 minut
wyrastanie ciasta - 45 minut
ostateczne wyrastanie - 20 minut
pieczenie - około 30 minut
500 g mąki chlebowej
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka drobnego cukru
300 ml letniej wody
Przesiać mąkę i sól do dużej miski, zrobić pośrodku dołek.
W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody.
Mieszać do rozpuszczenia, następnie pozostawić na 2 minuty - powinno się lekko spienić.
Wlać do dołka w mące wraz z pozostałą wodą. Szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.
Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut, do podwojenia objętości.
Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.

Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.
Nagrzać piekarnik do 220 st C (200 termoobieg).
Chleb lekko oprószyć mąką i piec przez 30-35 minut. Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Jeśli to konieczne, dopiekać chleb (już bez foremki) przez 5 minut.
Studzić na kratce.
Wygląda bardzo zachęcająco.Chciałabym się przyłączyć do pieczenia...
OdpowiedzUsuńChlebek rzeczywiście doskonały na awarię lub dla początkujących piekarzy :) Upiekę już wkrótce :)
OdpowiedzUsuńZaproszenie już jest http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2011/02/podsumowanie-wp-105-i-zaproszenie-wp.html
Buziak cieplutki :)
Szukam własnie sztandarowego awaryjnego chleba :D
OdpowiedzUsuńWypróbuję ten przepis z pewnością
pozdrawiam i gratuluję prowadzenia WP :)
Amber, zachęcam, przyłącz się proszę :)
OdpowiedzUsuńTilianaro! Dziękuję! zdążyłam zauważyć na 5 minut przed wyjściem do pracy, cieszę się na to gospodarzenie :)
Etrala, cieszę się, że zamierzasz piec. Zapewniam Cię, że ten chleb nadaje się jak najbardziej na awaryjny, bardzo szybko się go robi.
Pozdrawiam serdecznie!
przepraszam Cię a.grey, że nie przyłączyłam się, ale raczej nie jadam białego pieczywa, zwłaszcza drożdżowego :(
OdpowiedzUsuńNino! nie ma za co przepraszać, to tylko zabawa!
OdpowiedzUsuńWidziałam, że to wydanie WP nie cieszy się popularnością, na razie tylko jedna osoba wzięła udział i tak pewnie już zostanie. Trudno, przecież przymusu nie ma, prawda? :)
Pozdrawiam bardzo serdecznie!
Nie jedna, nie jedna bo juz dwie, a i o 3 osobie wiem:)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/02/Farmhouse-loaf-czyli-WP106.html
Pozdrawiam ciepło
ja też upiekłam, dziś wieczorem wstawię :)
OdpowiedzUsuńJolanto, byłam już i widziałam chleb u Ciebie! dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńIv, bardzo się cieszę! Dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie!
http://galeriachleba.blogspot.com/2011/03/farmhouse-loaf.html
OdpowiedzUsuńPyszny:)))
Dziękuję za przepis.
Dzięki Olciky za linka! zaraz idę zobaczyć!!
OdpowiedzUsuń