1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżeczki miodu
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
1 i 1/3 łyżeczki soli
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
Miód rozpuścić w mleku. Drożdże wymieszać z mąką, dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć razem. Przykryć, odstawić na 20 minut, a następnie wyrabiać do czasu, aż ciasto zrobi się elastyczne(około 6 -8 minut).
Ciasto przykryć ponownie i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.
Następnie podzielić na około 12 części. Z każdej uformować podłużną, zgrabną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Przykryć i odstawić do napuszenia na około 35- 40 minut.
Przed pieczeniem wierzch można posmarować lekko ubitym białkiem i posypać np. sezamem.
Piec w 185 st C przez około 20 minut.
Przepis z bloga "Moje ekspresje kulinarne"
Apetycznie wyglądają. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy bułek nie piekłam, ale chyba najwyższy czas kiedyś spróbować coś upiec :-)
OdpowiedzUsuńGrażyno spróbuj!
OdpowiedzUsuńja w ubiegłym roku postanowiłam spróbować, upiekłam bułki i bardzo mnie to wciągnęło :)
O matko i corko!:)) Jakie piekne ci wyszly! I ten kolor i naciecie i sezam ...pysznie
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wygladaja lepiej niz z piekarni ;)
Domowe bułeczki prześliczne i złote - chyba zgłodniałam:) super pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiaa! Dzięki za przepis :) wspomniałaś o sezamie a ja sezam uwielbiam po prostu, a na te nacięcia, tak w ostatnim momencie się zdecydowałam :)
OdpowiedzUsuńKasinka pozdrawiam również :)
boskie !! normalnie perfekcyjne !
OdpowiedzUsuńja tez kocham sezam :)
Ty to masz dryg do pieczenia! Bulki jak malowane... Az ma sie ochote natychmiast je upiec i palaszowac jeszcze cieple:)
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie, upieklam keks z Twojego przepisu - pyszny! Ten wypiek byl slodkim upominkiem dla gosci (keks upieklam w kilkunastu foremkach na babeczki i kazdy dostal taka babeczke "na wynos"), ale wiem z pozniejszych relacji, ze wszyscy byli zachwyceni tym ciastem. Dziekuje za przepis!
Pozdrawiam.
Ewo! Dzięki za komplement :)
OdpowiedzUsuńa widziałaś jak ładnie wyglądają u Gosi z "Moich ekspresji kulinarnych"?
Konsti! prezent dla gości! super! i fajny pomysł z tymi foremkami
a wiesz, przeglądałam dzisiaj "Bourke Street Bakery" i pomyślałam o Tobie :) czy kupiłaś już sobie tą książkę? ja chyba w najbliższym czasie coś z niej upiekę, mam kilka przepisów zaznaczonych i nie wiem na który się zdecydować :)
Pozdrawiam!
no tez piękne :))
OdpowiedzUsuńpotrzebuję kopa !
do pieczenia oczywiście
i nowego piekarnika :D