czwartek, 10 marca 2011

Bułki pszenno-orkiszowe


1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżeczki miodu
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
1 i 1/3 łyżeczki soli
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej


Miód rozpuścić w mleku. Drożdże wymieszać z mąką, dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć razem. Przykryć, odstawić na 20 minut, a następnie wyrabiać do czasu, aż ciasto zrobi się elastyczne(około 6 -8 minut).
Ciasto przykryć ponownie i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.

Następnie podzielić na około 12 części. Z każdej uformować podłużną, zgrabną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Przykryć i odstawić do napuszenia na około 35- 40 minut.

Przed pieczeniem wierzch można posmarować lekko ubitym białkiem i posypać np. sezamem.
Piec w 185 st C przez około 20 minut.

 Przepis z bloga "Moje ekspresje kulinarne"

9 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy bułek nie piekłam, ale chyba najwyższy czas kiedyś spróbować coś upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażyno spróbuj!
    ja w ubiegłym roku postanowiłam spróbować, upiekłam bułki i bardzo mnie to wciągnęło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko i corko!:)) Jakie piekne ci wyszly! I ten kolor i naciecie i sezam ...pysznie
    Zdecydowanie wygladaja lepiej niz z piekarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe bułeczki prześliczne i złote - chyba zgłodniałam:) super pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiaa! Dzięki za przepis :) wspomniałaś o sezamie a ja sezam uwielbiam po prostu, a na te nacięcia, tak w ostatnim momencie się zdecydowałam :)

    Kasinka pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  6. boskie !! normalnie perfekcyjne !
    ja tez kocham sezam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty to masz dryg do pieczenia! Bulki jak malowane... Az ma sie ochote natychmiast je upiec i palaszowac jeszcze cieple:)
    A tak na marginesie, upieklam keks z Twojego przepisu - pyszny! Ten wypiek byl slodkim upominkiem dla gosci (keks upieklam w kilkunastu foremkach na babeczki i kazdy dostal taka babeczke "na wynos"), ale wiem z pozniejszych relacji, ze wszyscy byli zachwyceni tym ciastem. Dziekuje za przepis!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewo! Dzięki za komplement :)
    a widziałaś jak ładnie wyglądają u Gosi z "Moich ekspresji kulinarnych"?

    Konsti! prezent dla gości! super! i fajny pomysł z tymi foremkami
    a wiesz, przeglądałam dzisiaj "Bourke Street Bakery" i pomyślałam o Tobie :) czy kupiłaś już sobie tą książkę? ja chyba w najbliższym czasie coś z niej upiekę, mam kilka przepisów zaznaczonych i nie wiem na który się zdecydować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. no tez piękne :))
    potrzebuję kopa !
    do pieczenia oczywiście
    i nowego piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...