Cebula:
- 280 g cebuli, białej, pokrojonej w paski 1 cm
- 280 g mleka
- 3 liście laurowe
Pokrojona cebule zalać mlekiem, wrzucić liście laurowe, doprowadzić do wrzenia, odstawić do ostygnięcia na 30 minut.
Przelać przez sitko, oddzielając cebule i liście od mleka, mleko zostawić do dalszego użycia w cieście.
Ciasto:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
- 400 g mąki pszennej, chlebowej
- 1 ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 ¼ łyżeczki świeżych drożdży
- 250 g mleka (użytego wcześniej do ugotowania cebuli)
- 150 g aktywnego zakwasu 80% hydracji 280 g ugotowanej cebuli
W dużej misce wymieszać mąkę i sól, w drugiej wymieszać drożdże w mleku pozostałym z gotowania cebuli, na koniec dodać cebulę. Wlać mokre składniki do mąki i mieszać do uzyskania gładkiego, lepkiego ciasta. Odstawić na 10 minut.
Wysmarować oliwa blat, wyłożyć ciasto, zagniatać 10 sekund, włożyć do miski.
Powtórzyć j/w i znów odłożyć na 10 minut
Następnie raz jeszcze zagnieść, uformować kulę, umieścić w misce, przykryć, odstawić na 1 godzinę w temperaturze 21-25 stopni.
Miskę o średnicy 20 cm wyłożyć ściereczką i oprószyć mąką, ciasto złożyć w kulę, włożyć do miski łączeniem w górę, przykryć zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 ½ godziny, lub do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni C.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni C.
Piekarnik naparować, wsunąć chleb na środkową półkę i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i dopiekać 30 minut. Ma mieć brązowy kolor
Wystudzić na kratce
Wspólne pieczenie z Etralą z "Z pieczeniem za pan brat" .
Może tym razem nie do końca wspólne; Ewa zgodnie z planem upiekła chleb wczoraj, ja zapomniałam niestety kupić najważniejszego składnika - cebuli. Dzisiaj już dobrze się przygotowałam i upiekłam. Prezentuje się bardzo dobrze i wierzę w słowa i Ewy, i mojego męża, że jest pyszny.
Onion and bay loaf - przepis pochodzi z książki "The handmade loaf" a wybrała i przetłumaczyła Ewa.
Dziękuję Ewo za wspólne pieczenie!
Wspólne pieczenie z Etralą z "Z pieczeniem za pan brat" .
Może tym razem nie do końca wspólne; Ewa zgodnie z planem upiekła chleb wczoraj, ja zapomniałam niestety kupić najważniejszego składnika - cebuli. Dzisiaj już dobrze się przygotowałam i upiekłam. Prezentuje się bardzo dobrze i wierzę w słowa i Ewy, i mojego męża, że jest pyszny.
Onion and bay loaf - przepis pochodzi z książki "The handmade loaf" a wybrała i przetłumaczyła Ewa.
Dziękuję Ewo za wspólne pieczenie!
Jak nie spróbujesz to się na Ciebie obrażę :D
OdpowiedzUsuńdziekuję :*
oj Ewo! nie rób mi tego!! już raz dzisiaj płakałam :) przez cebulę :)
OdpowiedzUsuńno dobra, wybaczam, bo mam dobry humor :))
OdpowiedzUsuńale te nacięcia masz perfekcyjne !