poniedziałek, 14 marca 2011

Chleb z mąką razową i pieczonymi ziemniakami


Potato bread junior - przepis z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D. Mcguinness

  • 125 g ziemniaków, pokrojonych w 3cm kostkę
  • 20 ml oliwy
  • 110 g pszennego zakwasu
  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 225 g mąki pszennej chlebowej
  • 8 g soli morskiej
  • 5 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu, posiekanego


Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Ziemniaki umieścić na blasze, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, i piec przez około 15 minut; ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.

Do miski wsypać obie mąki, dodać zakwas, sól, drożdże i wodę. Wymieszać dokładnie łyżką, około 5 minut. Następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 15 minut, aż stanie się gładkie.

(Jeśli używamy miksera z hakiem: Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie 6 minut na zwiększonej prędkości, aż ciasto stanie się gładkie, ale jeszcze nie elastyczne).

Następnie delikatnie wmieszać ziemniaki i rozmaryn (mikser- na najwolniejszych obrotach).
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po godzinie ciasto należy złożyć.

Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Uformować okrągłe bochenki i ułożyć w koszykach do wyrastania. Koszyki włożyć do foliowych worków i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyjąć z lodówki i pozostawić w ciepłym i wilgotnym miejscu do wyrośnięcia, w zależności od temperatury może to trwać od 1 do 4 godzin.



Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury. Chleby naciąć, zmniejszyć temperaturę do 220 st C i piec w naparowanym piekarniku przez około 30 minut, uważając aby zbytnio nie przypalić chlebów.

4 komentarze:

  1. i takie w kostkę w chlebie ?
    nie przeszkadzaja ?
    chlebus wygląda smakowicie !
    kiedy pieczemy cos od Leparda ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie w kostkę w chlebie właśnie, tak wyczytałam, chyba że się pomyliłam :)
    Ewo! jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieke, na pewno upieke!
    A tej ksiazki ciagle nie mam, za to uzbieralam w interneie piekna kolekcje przepisow z niej pochodzacych:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. to niedługo dołożę do Twoje kolekcji następny, także z ziemniakami :)
    Konsti! pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...