Potato bread junior - przepis z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D. Mcguinness
- 125 g ziemniaków, pokrojonych w 3cm kostkę
- 20 ml oliwy
- 110 g pszennego zakwasu
- 225 g mąki pszennej razowej
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 8 g soli morskiej
- 5 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 4 gałązki świeżego rozmarynu, posiekanego
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Ziemniaki umieścić na blasze, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, i piec przez około 15 minut; ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.

(Jeśli używamy miksera z hakiem: Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie 6 minut na zwiększonej prędkości, aż ciasto stanie się gładkie, ale jeszcze nie elastyczne).
Następnie delikatnie wmieszać ziemniaki i rozmaryn (mikser- na najwolniejszych obrotach).
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po godzinie ciasto należy złożyć.

Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury. Chleby naciąć, zmniejszyć temperaturę do 220 st C i piec w naparowanym piekarniku przez około 30 minut, uważając aby zbytnio nie przypalić chlebów.
i takie w kostkę w chlebie ?
OdpowiedzUsuńnie przeszkadzaja ?
chlebus wygląda smakowicie !
kiedy pieczemy cos od Leparda ? ;)
takie w kostkę w chlebie właśnie, tak wyczytałam, chyba że się pomyliłam :)
OdpowiedzUsuńEwo! jak najszybciej :)
Upieke, na pewno upieke!
OdpowiedzUsuńA tej ksiazki ciagle nie mam, za to uzbieralam w interneie piekna kolekcje przepisow z niej pochodzacych:)
Pozdrawiam serdecznie.
to niedługo dołożę do Twoje kolekcji następny, także z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńKonsti! pozdrawiam serdecznie!