wtorek, 22 marca 2011

Chleb z miodem i ziarnami słonecznika


Sunflower bread - na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard

  • 200 g białej mąki chlebowej
  • 50 g mąki jaglanej (millet flour)
  • 200 g ziaren słonecznika, uprażonych
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 1/2 łyżki miodu
  • 100 g zakwasu pszennego 80%
  • 3/4 łyżeczki świeżych drożdży
  • 100 g wody
  • roztrzepane jajko lub mleko do glazury

W dużej misce wymieszać mąki, nasiona słonecznika (u mnie tylko 100 g mieszanki nasion słonecznika i dyni) i sól.
W osobnej misce wymieszać zakwas, miód, drożdże i wodę.
Wlać mokre składniki do suchych i mieszać, aż będą dokładnie połączone a ciasto stanie się miękkie i lepkie, odstawić na 10 minut.

Na naoliwionym blacie wyrabiać ciasto przez 10 sekund, aż otrzymamy gładką, okrągłą kulę. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Następnie powtórzyć poprzednią operację; zagniatać przez 10 sekund, zrobić kulę i włożyć z powrotem do miski.
Przykryć i zostawić na godzinę, w ciepłym miejscu.

Po tym czasie posypać blat mąką, uformować okrągły bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania.
Koszyk włożyć do foliowego worka i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Posmarować bochenek jajkiem lub mlekiem. (ja zrobiłam nacięcia, chleba nie smarowałam)
Piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec kolejne 15-20 minut, aż chleb ostukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Studzić na kratce.

4 komentarze:

  1. Piekny chleb. Jak wszystkie chleby na Twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam cudny :)
    Ze słonecznikiem sa pyszne, szcsególnie jak maja taka pieknie wypieczoną skórkę !

    OdpowiedzUsuń
  3. Majko, dziękuję za miłe słowa :)
    Ewo! został mi gęsty zakwas po naszym wspólnym pieczeniu, szybka decyzja, przejrzałam książkę i upiekłam :) wypróbuj, strona 93.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często dodaję miód do moich wypieków.
    Jestem zachwycona wypiekiem. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...