niedziela, 20 marca 2011

Chleb z płatkami owsianymi i jabłkami



  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g wrzącej wody
  • 200 g obranych i startych jabłek
  • 50 g wody w temperaturze pokojowej
  • 100 g zakwasu pszennego 80 % hydracji
  • 3/4 łyżeczki świeżych drożdży
  • 250 g białej mąki chlebowej
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • do glazury jajko roztrzepane z łyżką zimnej wody, płatki owsiane do obsypania chleba

Płatki owsiane wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 5 minut.

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Dodaj starte jabłka do wody, zakwasu i drożdży. Wymieszaj dobrze, tak aby drożdże rozpuściły się.
Następnie wmieszaj namoczone płatki owsiane.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą.
Wlej mokre składniki do mąki z solą i mieszaj, aż będą dokładnie połączone i otrzymasz miękkie, lepkie ciasto, odstaw na 10 minut.

Rozsmaruj łyżeczkę oliwy na blacie roboczym i wyrabiaj na nim ciasto przez 10 sekund, aż otrzymasz gładką okrągłą kulę. Wyczyść miskę i wysmaruj ją łyżeczką oliwy, włóż ciasto, przykryj i odstaw na 10 minut.
Następnie powtórz poprzednią operację - wyjmij ciasto, zagnieć, zrób kulę i włóż z powrotem do miski, przykryj i zostaw na 1 godzinę, w temperaturze 21-25 stopni.

Posyp powierzchnię pracy mąką i zawiń ciasto w podłużny bochenek.
Omącz złożony bochenek (lub użyj ściereczki lub materiału do wyłożenia kosza) i włóż do koszyka do wyrastania łączeniem do góry.
Zawiń w płótno lub worek foliowy i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny lub do podwojenia objętości.

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C. Posmaruj bochenek jajkiem i posyp płatkami.
Piecz na środkowej półce piekarnika przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz kolejne 15-20 minut, aż bochen będzie pięknie brązowy i ostukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Studzić na kratce.


Ta sama książka, ten sam przepis, ten sam dzień. To nic, że dzieli nas wiele kilometrów, dzisiaj piekłyśmy wspólnie, Etrala z bloga "Z pieczeniem za pan brat" i ja :) 
"Rolled oat and apple bread" - przepis wybrała i przetłumaczyła Ewa, a pochodzi z książki  "The handmade loaf" - Dana Leparda.
Dziękuję Ewo za wspólne pieczenie!

5 komentarzy:

  1. Cudowny wyszedł !
    Pierwsze zdjęcie jest obłędne - to jabłko takie rumiane, az szkoda do chleba dawać :)
    Anita dziękuję za ten raz, czekam na nastepny, przed nami długa lista haha
    i za ksiązke raz jeszcze :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie i apetycznie wygląda. Miękki i puszysty jak bułka. Powiem szczerze że z jabłkami jeszcze nie piekłam ani nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, czuję się zachęcona:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten chleb!
    A Twoje są takie piękne!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny! Dziękuję za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...