Welsh clay pot loaves - przepis z książki "Bread" Christine Ingram & Jennie Shapter
115 g mąki pszennej razowej
350 g mąki pszennej chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
120 ml letniej wody
50 g masła, roztopionego
1 łyżka świeżego szczypiorku, posiekanego
1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
1 łyżeczka świeżej szałwii, posiekanej
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
jajko do posmarowania, nasiona kopru włoskiego do posypania
Przesiać mąki i sól do miski, zrobić pośrodku wgłębienie.
W osobnej miseczce wymieszać drożdże z odrobiną mleka, aż powstanie gładka pasta, następnie wmieszać pozostałe mleko. Wlać płyn do dołka w mące, lekko oprószyć mąką.
Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce, na 15 minut.
Dodać wodę, roztopione masło, zioła i czosnek, wymieszać.
Przenieść na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce, przykryć folią kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 1/4 - 1 1/2 godziny, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przebić, podzielić na dwie części.
Przełożyć do dwóch czystych, glinianych (naoliwionych) doniczek o średnicy 14 cm i wysokości 11 cm; ciasto powinno wypełnić połowę naczynia.
Przykryć folią kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut, w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie 2,5 cm od górnej krawędzi doniczek (ja piekłam w zwykłej foremce).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Przed pieczeniem posmarować chleb roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami kopru włoskiego.
Piec 35-40 min, do złotego koloru.
To taka propozycja na wiosnę z tą zieleninka :)
OdpowiedzUsuńjak widzisz dalej czekam...chleb jeszcze rośnie, chyba nocke mam z głowy :)