poniedziałek, 7 marca 2011

Kuchnia walijska: Pieczony kurczak

 Roast chicken with leek, laver and lemon stuffing - przepis z książki "Welsh Traditional Recipes" Annette Yates

Ffowlyn rhost gyda stwffin cennin, lafwr a lemon


  • 1,4 - 1,8 kg kurczak
  • 1 mała cebula
  • 1/2 cytryny, pokrojonej na duże kawałki
  • 2 ząbki czosnku, przekrojone
  • oliwa lub roztopione masło


  • 2 łyżki oliwy
  • 2 plastry boczku, drobno pokrojonego
  • 1 mały por, drobno pokrojony
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki laverbread
  • 150 g miąższu chleba, bułki
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz


Przygotowanie farszu: Przesmażyć boczek na oliwie, dodać por i czosnek. Dusić przez kilka minut, do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać laverbread, bułkę, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz.
Pozostawić do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

Kurczaka dokładnie umyć w środku i na zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Schłodzonym farszem nadziać pustą kieszeń pod skórą, przy szyjce. Nadmiar farszu można włożyć przy piersi, wcześniej ostrożnie odrywając skórę palcami.
Cebulę, czosnek i cytrynę włożyć do środka kurczaka.

Przełożyć na blachę do pieczenia. Posmarować oliwą z oliwek lub roztopionym masłem. Część przy piersi przykryć kawałkiem foli aluminiowej (zdjąć na 30 minut przed końcem pieczenia).
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 1 1/2 godziny.
Przed rozkrojeniem postawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Wykonanie potrawy: Paweł

9 komentarzy:

  1. Wiesz? piękny ten kurczak..
    i pyszny na 100%!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki - pyszny, zapewniam :)
    nie wiem dlaczego, ale z obawą i niepewnością zamieszczam tutaj mięsne potrawy, tak jakby było to niestosowne..

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ on bosko wygląda !!
    intryguje mnie ten sposób nadziewania farszem, mięso musi mieć fajny aromat !
    Ciekawa ta kuchnia walisjka :)
    p.s. doszło ?

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjnie się zapowiada! aż zgłodniałam :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo! przesyłka doszła! ale jeszcze nie widziałam, wczoraj w drzwiach zastałam kartkę, że jest coś dla mnie na poczcie. Dzisiaj odbiorę :) Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Paulo! Dziękuję :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anita, pamiętałam Twój przepis i chciałam go jutro zrobić, ale powiedz mi czym ja ten cały laverbread zastapie ? mogę bez tego zrobić ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewo! tego raczej niczym nie zastąpisz, to takie morskie zielsko, wodorosty :) pomiń i już :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...