Ffowlyn rhost gyda stwffin cennin, lafwr a lemon
- 1,4 - 1,8 kg kurczak
- 1 mała cebula
- 1/2 cytryny, pokrojonej na duże kawałki
- 2 ząbki czosnku, przekrojone
- oliwa lub roztopione masło
- 2 łyżki oliwy
- 2 plastry boczku, drobno pokrojonego
- 1 mały por, drobno pokrojony
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki laverbread
- 150 g miąższu chleba, bułki
- skórka i sok z połowy cytryny
- sól i pieprz

Pozostawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Kurczaka dokładnie umyć w środku i na zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Schłodzonym farszem nadziać pustą kieszeń pod skórą, przy szyjce. Nadmiar farszu można włożyć przy piersi, wcześniej ostrożnie odrywając skórę palcami.
Cebulę, czosnek i cytrynę włożyć do środka kurczaka.
Przełożyć na blachę do pieczenia. Posmarować oliwą z oliwek lub roztopionym masłem. Część przy piersi przykryć kawałkiem foli aluminiowej (zdjąć na 30 minut przed końcem pieczenia).
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 1 1/2 godziny.
Przed rozkrojeniem postawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Wykonanie potrawy: Paweł
Wiesz? piękny ten kurczak..
OdpowiedzUsuńi pyszny na 100%!
Dzięki - pyszny, zapewniam :)
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego, ale z obawą i niepewnością zamieszczam tutaj mięsne potrawy, tak jakby było to niestosowne..
ależ on bosko wygląda !!
OdpowiedzUsuńintryguje mnie ten sposób nadziewania farszem, mięso musi mieć fajny aromat !
Ciekawa ta kuchnia walisjka :)
p.s. doszło ?
rewelacyjnie się zapowiada! aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Ewo! przesyłka doszła! ale jeszcze nie widziałam, wczoraj w drzwiach zastałam kartkę, że jest coś dla mnie na poczcie. Dzisiaj odbiorę :) Dzięki!!
OdpowiedzUsuńPaulo! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Anita, pamiętałam Twój przepis i chciałam go jutro zrobić, ale powiedz mi czym ja ten cały laverbread zastapie ? mogę bez tego zrobić ?
OdpowiedzUsuńEwo! tego raczej niczym nie zastąpisz, to takie morskie zielsko, wodorosty :) pomiń i już :)
OdpowiedzUsuńdzieki :)
OdpowiedzUsuń