
2 gicze jagnięce
2 marchewki, pokrojone w kostkę
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 batat, pokrojony w kostkę
kilka pieczarek
kilka listków świeżej mięty, posiekane
3 ząbki czosnku, zgniecione
wywar z kurczaka lub wołowiny
gałązka świeżego rozmarynu
lampka czerwonego wina
sól, pieprz
Nacieramy mięso solą, pieprzem i posiekaną miętą i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na patelnię wlewamy wino (należy być bardzo ostrożnym przy wlewaniu wina - patelnia z całą zawartością może się zapalić dużym ogniem, lepiej zostawić to zawodowcom w profesjonalnych kuchniach)
po chwili dodajemy warzywa, czosnek i zioła; całość gotujemy kilka minut.
Warzywa przekładamy do naczynia z mięsem, zalewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka lub wołowiny.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 2 godziny.
Przepis i wykonanie Paweł
ale Ty jesteś szczęściara :))
OdpowiedzUsuńfacet w kuchni to prawdziwy skarb !
przepis cudny, jedyne co to u nas cięzko takie gicze dostać, kiedyś sie kupowało pół barana, albo świni i kazde mięso w domu było a teraz tylko to co w sklepie, a w sklepie świnia i kurczak, w większych miastach mają większy wybór, na wsiach calkowity wypas, a u nas - mała mieścina i nic "normalnego" dostać nie mozna.
Dzięki Ewo! wiem, wiem że tak w Polsce jest, ale akurat Walia z owiec słynąca i pewnie niejeden taki przepis tu się pojawi.
OdpowiedzUsuń