Black olive and sun-dried tomato breads - Przepis z książki "The English summer cookbook"
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki miodu
300 ml letniej wody
500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
110 g czarnych oliwek, pokrojonych
110 g suszonych pomidorów, odsączonych, pokrojonych
W miseczce rozetrzeć drożdże z miodem, dodać wodę. Oprószyć lekko mąką i odstawić na około 15 minut.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać zaczyn drożdżowy i oliwę. Wymieszać i zagnieść (około 5-8 minut) gładkie i elastyczne ciasto.
Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na dwie części. W jedną wmieszać oliwki, w drugą pomidory. Uformować owalne bochenki i odstawić do podwojenia objętości na około 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Piec 20 - 25 minut, aż ostukany bochenek od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Piękny! Jak wszystkie Twoje chleby - uwielbiam do Ciebie na chleb wpadać:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Anno-Mario bardzo mi miło. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że to tylko tak wirtualnie można :) Pozdrawiam serdecznie!
Bjuti - czysta poezja! :)
OdpowiedzUsuńmistrzostwo... :) i podoba mi się wzmianka o głuchym odgłosie bochenka :)
OdpowiedzUsuńJest piekny !! Zjadłabym nawet czerstwy :)
OdpowiedzUsuńArku, Magdo - Dziękuję! i wiem, wiem ta wzmianka o odgłosie tak śmiesznie brzmi i pewnie niepotrzebna, bo akurat o tym i tak wszyscy wiedzą :)
OdpowiedzUsuńEwo! Dzięki :) i czekam na nasze wspólne, sobotnie pieczenie!