300 g jęczmiennego lub żytniego zakwasu 80 % hydracji
3/4 łyżeczki świeżych, pokruszonych drożdży
400 g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 łyżeczka soli morskiej
75 g grubej mąki owsianej do obsypania bochenka
Wymieszać dokładnie wodę z zakwasem i drożdżami, do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, wlać zakwas z wodą i drożdżami i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 10 minut.
Posmarować blat łyżeczką oliwy, wyłożyć ciasto i krótko zagnieść, około 10 sekund, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie należy powtórzyć zagniatanie i odłożyć ciasto na 1 godzinę.
Blat posypać resztą maki owsianej wyłożyć ciasto i uformować tarczę o średnicy waszej tortownicy ( około 20 cm).
Włożyć uformowane ciasto do formy łączeniem w dół i docisnąć równomiernie do blachy. Obsypać reszta mąki, przykryć i odłożyć na godzinę lub do podwojenia objętości.
Naciąć ciasto w głęboki krzyż aż do podstawy formy, najlepsza byłaby plastikowa łopatka, którą wbijamy w ciasto, przecinając je do samego spodu
Pieczemy w temp 210 stopni C przez 25 minut, zmniejszamy do 190 stopni C i dopiekamy jeszcze 20 minut, aż będzie brązowe.
Po upieczeniu trzeba wyciągnąć chleb z formy i wystudzić na kratce.
Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116 - Gospodyni Etrala "Z pieczeniem za pan brat"
Przepis z książki "The handmade loaf" Dan Lepard
No i co ja mam Ci napisac :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję, ze podjęłaś sie wyzwania, jak będziesz juz miała zdjęcie to koniecznie proszę mnie poinformowac :)
To teraz tu poskaczę bo jest piekny !!!
OdpowiedzUsuńa smakował ?
ciesze się że piekłaś, dziękuję :*
smakował, dobry chlebek zaproponowałaś :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia uchowały mi się jeszcze na karcie aparatu, więc mogłam pokazać.