Deser
- Bara Brith (przepis tutaj)
- 50 g miękkiego, niesolonego masła
- 6 jajek
- 100 g drobnego cukru
- 1 litr mleka
- 1 laska wanilii
- 25 g brązowego cukru
Bara Brith pokroić w plastry, odkroić skórki, następnie każdą kromkę przeciąć w poprzek, na pół, aby powstały trójkątne kawałki; posmarować masłem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
W bardzo dużej misce ubić jajka z cukrem.
W rondlu, doprowadzić mleko z wanilią do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać do jajek z cukrem, cały czas ubijając, aż mieszanina zgęstnieje. Przelać przez drobne sitko na ułożone kromki.. Całość posypać brązowym cukrem.
Naczynie żaroodporne umieścić w blaszanej foremce, wypełnionej do połowy ciepłą wodą.
Piec 40 -50 minut.
Podawać gorące.
Przepis z książki "Bryn's Kitchen" Bryn Williams - Bara Brith & Butter Pudding
czarujące zdjęcie!
OdpowiedzUsuńprzepis wydaje się być łatwy. co zachęca:)
cieszę się, ze do Ciebie trafiłam :)
Właśnie mam chwilę czasu i zagłębiam się w Two9jego bloga. Zdjęcia są piękne a przepisy, cóż dla mnie wiele z nich jest nieznanych.. Mam tylko ksiązkę "Times British Cookery Book", ale nie przerobiłam z niej wszystkiego..:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI zdjęcie przepiękne!
Peggykombinera, bardzo mi miło, dziękuję!
OdpowiedzUsuńprzepis jest rzeczywiście łatwy a danie pyszne, moja córka stwierdziła, że to najlepszy bread & butter pudding jaki dotąd zrobiłam.
Pozdrawiam!
Atria, Nat! Dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i komplementy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!