czwartek, 5 maja 2011

Kuchnia walijska: Bara Brith


Bara Brith - na drożdżach
  •  15 g świeżych drożdży
  •  225 ml letniej wody
  •  450 g mąki pszennej
  •  60 g smalcu
  •  60 g jasnego brązowego cukru
  •  175 g rodzynek
  •  80 g kandyzowanej skórki owoców

Drożdże rozpuścić w wodzie.
Do miski wsypać mąkę, dodać smalec i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie wmieszać cukier, rodzynki i suszone owoce, dodać wodę z rozpuszczonymi drożdżami, dobrze wymieszać.
Przełożyć na lekko posypany mąką blat i zagnieść ciasto, (przez około 5 minut).
Przełożyć do 900 gramowej foremki keksowej, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę.
Piec w 180 st C przez 40 minut.
Studzić na kratce.

"Nain's Bara Brith" - Przepis z książki "Bryn's Kitchen" Bryn Williams

Przepisów na Bara Brith jest dużo. Spotykam je w wielu książkach o chlebie, a już w każdej książce z walijskimi przepisami jest obowiązkowo. Ten przepis różni się od pozostałych, jest prostszy. Nie zawiera ani przyprawy korzennej, ani herbaty. Bardziej chleb niż ciasto. 'Bara' to po walijsku chleb, ja go upiekłam, aby zrobić "Bara Brith and butter pudding", z przepisu z tej samej książki; nie dzisiaj, za kilka dni :)

3 komentarze:

  1. Walijczycy mają swój język, prawda? To jest chyba forma celtyckiego? Pamiętam jak uczyłam się irlandzkiego i coś tam miałąm wspomniane o innych językach celtyckich.. z opisu tego "chlebka" to kojarzy mi się ze scones..

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, zgadza się Walijczycy mają swój język, jak dla mnie fascynujący :)
    wiesz, jednak ja bym nie powiedziała, że bara brith, jest podobne do skones.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi smacznie i rzeczywiscie stosunkowo prosto do zrobienia :) Ja zazwyczaj robie bara brith bardzo leniwym sposobem, uzywajac maki z dodatkiem proszku do pieczenia. Moze kiedys sprobuje przepisu na drozdzach ;) Gosia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...