Bułki pszenne z makiem
- 780 g mąki pszennej, wysokobiałkowej
- 500 g letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotować zaczyn z 260 g mąki, letniej wody, cukru i drożdży. Wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut.
Do zaczynu dodać resztę mąki i sol i wyrobić elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 godzinę, zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.
Gotowe ciasto podzielić na 20 części (u mnie 14), uformować kule i pod przykryciem pozostawić na 15 minut.
Następnie z każdej kuli ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć na naoliwionej blasze i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem do pieca, bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i naciąć wzdłuż.
Piec w 220 st C przez 25 minut.
Studzić na kratce.
Crusty Hard Rolls - Przepis z bloga "Tatter o Chlebie"
piękne!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam z makiem !
OdpowiedzUsuńdo tego szklanka kefiru :))
a dobre były ?
Gosienkah! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńEwo - bardzo dobre, a piekłam już dwa razy.
To dobrze, może jutro upiekę, Kuba marudzi, ze woli bułeczkę do szkoły ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, miałas jakiś popołudniowy szał kuchenny, na połowe bułek dałam ser żółty, wyszły bardzo fajne !
OdpowiedzUsuńZ pewnością jeszzce je kiedys zrobię :)
Miałaś popołudniowy szał kuchenny :) Fajnie! ja niestety leżałam z bólem głowy, zmiana pogody... :(
OdpowiedzUsuńOj współczuje bólu głowy...
OdpowiedzUsuńokazuje się że mam anemię i mam czasem napad na "żelazo" takze dusiłam wołowine, wątróbkę smazyłam i strasznej ochoty nabrałam jeszcze na młoda kapustę z boczkiem i koperkiem
zeszło mi do północy ;)