- 15 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
- 125 ml wody (zwiększyłam ilość wody o 50 ml)
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
- 150 g białego, kremowego serka
- 2 cebule, posiekane (pominęłam)
- 30 g niesolonego masła, miękkiego
- 1 jajko
Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę i sól.
Dodać koperek, ser, cebulę, masło, jajko i wodę z drożdżami. Wymieszać drewnianą łyżką.
Następnie przenieść ciasto na lekko oprószony mąką blat i zagniatać przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 1 - 1 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przebić, ale pozostawić na 10 minut do odpoczynku.
Ciasto powinno urosnąć mniej więcej 1 cm powyżej krawędzi foremki.
Nagrzać piekarnik do 180 st C. Piec przez około 45 minut - 1 godzinę.
Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Na podstawie przepisu - Swedish Dill Bread - z książki "Bread" Eric Treuille & Ursula Ferrigno
Jestem jestem nadrabiam i oczu nie mogę oderwać!
OdpowiedzUsuńJak Ty pieczesz, Dziewczyno!
Teraz to mi wstyd pokazywać swoje chleby :D
Piękna pieczareczka :))
OdpowiedzUsuńPodglądam Twoje wpisy Polko, Właśnie! dawno żadnego chleba nie pokazałaś :)
OdpowiedzUsuńale za to Twoje dżemy wynagradzają wszystko :)
Ewo! wysyłam coś dla Ciebie dzisiaj, za godzinkę :) jak dojdzie to pieczemy razem, bułki :)
Anita żartujesz ? Mam się spodziewać przesyłki ?
OdpowiedzUsuńJestes niesamowita :))
i wiesz ciekawa jestem co wymysliłas, ale niech to zostanie niespodzianką :)
ściskam :*
teraz koperek jest taki najbardziej letni, pysznie.
OdpowiedzUsuńAsiejo dziękuję za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńEwo, to tylko drobiazg, do zastąpienia w Polsce, ale pomyślałam... niech będzie jak w oryginalnym przepisie :)