poniedziałek, 13 czerwca 2011

Chleb z koperkiem


  • 15 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
  • 125 ml wody (zwiększyłam ilość wody o 50 ml)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
  • 150 g białego, kremowego serka
  • 2 cebule, posiekane (pominęłam)
  • 30 g niesolonego masła, miękkiego
  • 1 jajko


Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę i sól.
Dodać koperek, ser, cebulę, masło, jajko i wodę z drożdżami. Wymieszać drewnianą łyżką.
Następnie przenieść ciasto na lekko oprószony mąką blat i zagniatać przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.


Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 1 - 1 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przebić, ale  pozostawić na 10 minut do odpoczynku.

Następnie uformować bochenek, przełożyć do natłuszczonej masłem foremki (dużej, - u mnie 900g okazała się za mała), przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1 1/2 godziny (u mnie niecałe 45 minut).
Ciasto powinno urosnąć mniej więcej 1 cm powyżej krawędzi foremki.

Nagrzać piekarnik do 180 st C. Piec przez około 45 minut - 1 godzinę.
Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.

 


Na podstawie przepisu - Swedish Dill Bread - z książki "Bread" Eric Treuille & Ursula Ferrigno

6 komentarzy:

  1. Jestem jestem nadrabiam i oczu nie mogę oderwać!
    Jak Ty pieczesz, Dziewczyno!
    Teraz to mi wstyd pokazywać swoje chleby :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podglądam Twoje wpisy Polko, Właśnie! dawno żadnego chleba nie pokazałaś :)
    ale za to Twoje dżemy wynagradzają wszystko :)

    Ewo! wysyłam coś dla Ciebie dzisiaj, za godzinkę :) jak dojdzie to pieczemy razem, bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anita żartujesz ? Mam się spodziewać przesyłki ?
    Jestes niesamowita :))
    i wiesz ciekawa jestem co wymysliłas, ale niech to zostanie niespodzianką :)
    ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
  4. teraz koperek jest taki najbardziej letni, pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejo dziękuję za odwiedziny :)

    Ewo, to tylko drobiazg, do zastąpienia w Polsce, ale pomyślałam... niech będzie jak w oryginalnym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...