- 40 g ryżu Arborio lub innego ryżu do risotto
- 3/4 łyżeczki soli, plus dodatkowo do posolenia ryżu
- 350 g mąki chlebowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 25 g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (pominęłam)
- 225 ml ciepłego mleka półtłustego, plus dodatkowo do posmarowania.
W dużej misce mieszamy mąkę, sól, drożdże i gałkę muszkatołową.
Dodajemy ugotowany ryż, robimy wgłębienie pośrodku i dodajemy miód, masło, ekstrakt waniliowy i mleko. Mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto przez 8-10 minut, można robotem z hakiem.
Obtaczamy lekko w oleju i umieszczamy w ciepłym miejscu, przykryte folią aż do podwojenia objętości. Formujemy podłużny kształt i umieszczamy w naoliwionej foremce do chleba.
Przykrywamy folią i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Piekarnik nastawiamy na 220 st C, wyrośnięty chleb, smarujemy mlekiem i umieszczamy na 25-30 minut w nagrzanym piekarniku.
Studzimy na kratce.
Rice Bread - przepis z bloga Eweny "Raspberries and cream"
Uwielbiam jak pieczesz chleby w tej foremce, mają taki śliczny kształt grzybka :)
OdpowiedzUsuńdoszłaś do perfekcji kochana, zjadłabym chleb od Ciebie ;)
Dzięki Ewo za miłe słowo!! z radością upiekłabym chleb dla Ciebie, gdybyś tylko blisko była :) nawet czas mam, bo dziewczyny mają tydzień wakacji :)
OdpowiedzUsuńwidzisz, ja lubię właśnie piec w foremkach i nie uważam, że taki chleb jest gorszy, a czasami spotykam się z takim zdaniem... hmm.
Jutro zamierzam w foremce upiec ten z WP, upiekłam też go wczoraj i mimo, że w koszyczku pięknie wyrósł, to później opadł i z pieca wyjęłam dość płaski chleb. Pewnie za późno go do pieca wstawiłam. Pyszny! Pieczesz?
Niektóre chleby wręcz prosza sie o formę, np tostowy, pewnie dałoby się go upiec z wyrastaniem w koszu, ale kwadratowej kromki by nie miał :D
OdpowiedzUsuńbęde piekła !
dziewczyny przyspieszyły sobie wakacje ? szczęściary :)
Fajnie, że pieczesz, chętnie podejrzę :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny mają tylko tydzień przerwy, w poniedziałek powrót a koniec roku szkolnego dopiero 14 lipca. Tym razem szczególny, Milena kończy szkołę podstawową, od września do nowej.
Sprawdziłam przepis, nie mam semoliny, ale upiekę. I już im nie zazdroszczę, bo mają wakacje później o 3 tygodnie ;)
OdpowiedzUsuńU dzieci zmiana szkoły to duże przeżycie, nowa klasa, nowi nauczyciele, nowe miejsce - powodzenia dla Mileny !
My wrzesien troszke opuścimy, zapisałam nas na wczasy ! Juz licze dni :))
a ja uwielbiam chleby , bułki z ryżem lub mąką ryżową
OdpowiedzUsuńa twój wygląda pięknie, pysznie
Ewo! Dziękuję, przekażę :)
OdpowiedzUsuńa wiesz już czym zastąpisz semolinę?
Margot! Dziękuję, ja chyba pierwszy raz piekłam i jadłam chleb z ryżem, ten był słodkawy. A u Ciebie są przepisy na takie ryżowe wypieki? np. bułki
OdpowiedzUsuńchętnie bym wypróbowała, poszukam
Anita no własnie nie wiem, nie dostałam odpowiedzi, ale chyba wrzuce zamiast semoliny krupczatkę, zobaczymy co wyjdzie
OdpowiedzUsuńNa chleb mam
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/02/chleb-pszenny-z-maka-ryzowa-czyli-amber.html
a bułki to takie bagietki wietnamskie , na forum cin cin powinny być, hm , jak będę maiła chwilkę to postaram się poszukać
Ewo, w poniedziałek kupię dla Ciebie semolinę i wyślę, co Ty na to?
OdpowiedzUsuńszkoda, że dzisiaj na to nie wpadłam. Chyba mąki nie są jakimś zakazanym towarem, nie powinno być problemów przy przesyłaniu pocztą, prawda?
Margot, dziękuję!
OdpowiedzUsuńI będę wdzięczna, bo na forum cin cin, nie mogę chyba zobaczyć, nie mam dostępu, nigdy tam się nie logowałam.
Jednak dostałam się tam, jest widoczny :)
OdpowiedzUsuńa link jest w tym wpisie o chlebie z mąką ryżową.
Dziękuję, wypróbuję :)
Oszalałaś ! Przecież u nas w sklepach internetowych tez sa ;)
OdpowiedzUsuńmężowi dam zadanie to mi kupi, teraz najzwyczajniej czasu brakło na szukanie
dziękuje za pomysł :*
a tak zapomniałam ,że wstawiałam link , te bagietki i ten chleb są pyszne.A przypomniało się mi ,że piekłam jeszcze jeden pyszny chle z ryżem Tatter
OdpowiedzUsuńhttp://piekarniatatter.blogspot.com/2008/04/chleb-z-poletna-ryzem-i-platkami.html
Było jeszcze coś na zakwasie ,ale teraz nie pamiętam co i gdzie to mam
ju go mam
OdpowiedzUsuńhttp://dancia.bloog.pl/id,4191547,title,Chleb-pszenny-ryzowy,index.html?ticaid=6c6d2
to chyba wszystko co piekłam , tzn piekłam jeszcze takie bezglutenowe chleby z mąka ryżową , dla córki koleżanki
Margot! Bardzo, bardzo dziękuję! jak mówisz, że pyszne to upiekę na pewno :)
OdpowiedzUsuńEwo, ja tu chciałam dobrze, a Ty mnie o szaleństwo posądzasz :)
OdpowiedzUsuńu mnie właśnie chleb wyrasta, za godzinę pewnie będę już piekła.
Ja dopiero zagniatam, mam opóźnienie przez opóźniony Dzień Dziecka ;)
OdpowiedzUsuńmusze wstawic do lodówki na noc, ciekawe czy ten chleb mi wyjdzie, bo za duzo kombinacji mam
Anitko, dobry z Ciebie człowiek, ściskam :*
Ewo :)
OdpowiedzUsuńjak chleb u Ciebie? bo ja znów zdjęć nie zrobiłam, i nie mam co wstawić, chyba, że do wtorku upiekę kolejny.
po pięknym, wolnym tygodniu dzisiaj powrót do rzeczywistości...
Anitko zrobłam, wyszedł pyszny, ale zdjęć się nie doczekał, dostał za to mnóstwo pochwał i nagan, ze za mało :)) a zrobiłam z podwójnej porcji !
OdpowiedzUsuńzrobię go znów, to wstawię.
U mnie też tydzien pracowity i podobno upalny !
pozdrowienia