piątek, 3 czerwca 2011

Chleb z ryżem


  • 40 g ryżu Arborio lub innego ryżu do risotto
  • 3/4 łyżeczki soli, plus dodatkowo do posolenia ryżu
  • 350 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 25 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (pominęłam)
  • 225 ml ciepłego mleka półtłustego, plus dodatkowo do posmarowania.

W małym rondelku w osolonej wodzie gotujemy ok 15 minut ryż. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą, resztki wody usuwamy przekładając ryż na podwójnie złożony papierowy ręcznik.
W dużej misce mieszamy mąkę, sól, drożdże i gałkę muszkatołową.
Dodajemy ugotowany ryż, robimy wgłębienie pośrodku i dodajemy miód, masło, ekstrakt waniliowy i mleko. Mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto przez 8-10 minut, można robotem z hakiem.
Obtaczamy lekko w oleju i umieszczamy w ciepłym miejscu, przykryte folią aż do podwojenia objętości. Formujemy podłużny kształt i umieszczamy w naoliwionej foremce do chleba.
Przykrywamy folią i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Piekarnik nastawiamy na 220 st C, wyrośnięty chleb, smarujemy mlekiem i umieszczamy na 25-30 minut w nagrzanym piekarniku.
Studzimy na kratce.

 Rice Bread - przepis z bloga Eweny  "Raspberries and cream"


21 komentarzy:

  1. Uwielbiam jak pieczesz chleby w tej foremce, mają taki śliczny kształt grzybka :)
    doszłaś do perfekcji kochana, zjadłabym chleb od Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Ewo za miłe słowo!! z radością upiekłabym chleb dla Ciebie, gdybyś tylko blisko była :) nawet czas mam, bo dziewczyny mają tydzień wakacji :)
    widzisz, ja lubię właśnie piec w foremkach i nie uważam, że taki chleb jest gorszy, a czasami spotykam się z takim zdaniem... hmm.
    Jutro zamierzam w foremce upiec ten z WP, upiekłam też go wczoraj i mimo, że w koszyczku pięknie wyrósł, to później opadł i z pieca wyjęłam dość płaski chleb. Pewnie za późno go do pieca wstawiłam. Pyszny! Pieczesz?

    OdpowiedzUsuń
  3. Niektóre chleby wręcz prosza sie o formę, np tostowy, pewnie dałoby się go upiec z wyrastaniem w koszu, ale kwadratowej kromki by nie miał :D
    będe piekła !
    dziewczyny przyspieszyły sobie wakacje ? szczęściary :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie, że pieczesz, chętnie podejrzę :)
    Dziewczyny mają tylko tydzień przerwy, w poniedziałek powrót a koniec roku szkolnego dopiero 14 lipca. Tym razem szczególny, Milena kończy szkołę podstawową, od września do nowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprawdziłam przepis, nie mam semoliny, ale upiekę. I już im nie zazdroszczę, bo mają wakacje później o 3 tygodnie ;)
    U dzieci zmiana szkoły to duże przeżycie, nowa klasa, nowi nauczyciele, nowe miejsce - powodzenia dla Mileny !
    My wrzesien troszke opuścimy, zapisałam nas na wczasy ! Juz licze dni :))

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja uwielbiam chleby , bułki z ryżem lub mąką ryżową
    a twój wygląda pięknie, pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewo! Dziękuję, przekażę :)
    a wiesz już czym zastąpisz semolinę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Margot! Dziękuję, ja chyba pierwszy raz piekłam i jadłam chleb z ryżem, ten był słodkawy. A u Ciebie są przepisy na takie ryżowe wypieki? np. bułki
    chętnie bym wypróbowała, poszukam

    OdpowiedzUsuń
  9. Anita no własnie nie wiem, nie dostałam odpowiedzi, ale chyba wrzuce zamiast semoliny krupczatkę, zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  10. Na chleb mam
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/02/chleb-pszenny-z-maka-ryzowa-czyli-amber.html
    a bułki to takie bagietki wietnamskie , na forum cin cin powinny być, hm , jak będę maiła chwilkę to postaram się poszukać

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewo, w poniedziałek kupię dla Ciebie semolinę i wyślę, co Ty na to?
    szkoda, że dzisiaj na to nie wpadłam. Chyba mąki nie są jakimś zakazanym towarem, nie powinno być problemów przy przesyłaniu pocztą, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  12. Margot, dziękuję!
    I będę wdzięczna, bo na forum cin cin, nie mogę chyba zobaczyć, nie mam dostępu, nigdy tam się nie logowałam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jednak dostałam się tam, jest widoczny :)
    a link jest w tym wpisie o chlebie z mąką ryżową.
    Dziękuję, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oszalałaś ! Przecież u nas w sklepach internetowych tez sa ;)
    mężowi dam zadanie to mi kupi, teraz najzwyczajniej czasu brakło na szukanie
    dziękuje za pomysł :*

    OdpowiedzUsuń
  15. a tak zapomniałam ,że wstawiałam link , te bagietki i ten chleb są pyszne.A przypomniało się mi ,że piekłam jeszcze jeden pyszny chle z ryżem Tatter
    http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/04/chleb-z-poletna-ryzem-i-platkami.html
    Było jeszcze coś na zakwasie ,ale teraz nie pamiętam co i gdzie to mam

    OdpowiedzUsuń
  16. ju go mam
    http://dancia.bloog.pl/id,4191547,title,Chleb-pszenny-ryzowy,index.html?ticaid=6c6d2
    to chyba wszystko co piekłam , tzn piekłam jeszcze takie bezglutenowe chleby z mąka ryżową , dla córki koleżanki

    OdpowiedzUsuń
  17. Margot! Bardzo, bardzo dziękuję! jak mówisz, że pyszne to upiekę na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewo, ja tu chciałam dobrze, a Ty mnie o szaleństwo posądzasz :)
    u mnie właśnie chleb wyrasta, za godzinę pewnie będę już piekła.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja dopiero zagniatam, mam opóźnienie przez opóźniony Dzień Dziecka ;)
    musze wstawic do lodówki na noc, ciekawe czy ten chleb mi wyjdzie, bo za duzo kombinacji mam
    Anitko, dobry z Ciebie człowiek, ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Ewo :)
    jak chleb u Ciebie? bo ja znów zdjęć nie zrobiłam, i nie mam co wstawić, chyba, że do wtorku upiekę kolejny.
    po pięknym, wolnym tygodniu dzisiaj powrót do rzeczywistości...

    OdpowiedzUsuń
  21. Anitko zrobłam, wyszedł pyszny, ale zdjęć się nie doczekał, dostał za to mnóstwo pochwał i nagan, ze za mało :)) a zrobiłam z podwójnej porcji !
    zrobię go znów, to wstawię.
    U mnie też tydzien pracowity i podobno upalny !
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...