niedziela, 31 lipca 2011

Bagietki marchewkowe



Zaczyn

  • 85 g mąki pszennej chlebowej
  • 85 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży
  • 1/8 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy, zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę i chowamy do lodówki na całą noc.

Namaczane ziarna
  • 85 g mieszanki 7 różnych ziaren
  • 85 g wody
Mieszamy i zostawiamy na 2 godziny.

Ciasto właściwe
  • 260 g mąki pszennej chlebowej
  • 170 g wody
  • 10 g soli
  • 3,5 g suszonych drożdży
  • 10 g słodu
  • 115-120 g tartej marchewki
  • 170 g zaczynu
  • 170 g namoczonych ziaren


Zetrzeć marchew i odcisnąć, a sok użyć jako wodę z przepisu, to znaczy dolać do soku tyle wody by całość ważyła 170 g.

Wymieszać najpierw wszystkie składniki oprócz marchwi i ziaren. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut. Temperatura wyrobionego ciasta to 23-24 st.C.

Odstawić do fermentacji na 90 minut w temperaturze 27 st. C, można raz złożyć w połowie tego czasu.

Podzielić ciasto na trzy części, uformować bagietki i odłożyć ponownie do wyrastania na 1 godzinę w temp. 27 st.C, najlepiej miedzy fałdami grubego, omączonego płótna.



Nagrzać piekarnik do 250 st. C Wyrośniętych bagietek nie nacinać.
Piec 30-35 minut w temp. 230 st. C z parą.
Studzić na kratce.

 Bagietki marchewkowe 7 ziaren - Weekendowa Piekarnia 121 - Gospodyni Gospodarna Narzeczona
autor przepisu - M.Suas

7 komentarzy:

  1. z ich urodą to się raczej nie zgodzę :), ale zapewniam, smak mają rewelacyjny!! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. czuby mają to są piękne :D
    muszę kiedyś spróbować je zrobić, choć przyznam, ze bagietki wolę tradycyjne

    OdpowiedzUsuń
  3. e tam , uroda tez wzorcowa

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły zdecydowanie ładniejsze niż moje. A że pyszne to wiem z autopsji ;)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo! spróbuj, marchew, ziarna... samo zdrowie :)

    Margot, Dziękuję!
    a tak naprawdę to nigdy nie jestem zadowolona z wyglądu bagietek, trzeba wprawy do nich a ja zbyt rzadko je robię,
    ale to się zmieni, poćwiczę :)

    Tofka! Cieszę się, że razem piekłyśmy w tej WP :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nadzieję, że nie ostatni :D
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...