Składniki na zaczyn:
- 30 g zakwasu żytniego
- 140 g maki pszennej typ 650
- 20 g maki żytniej
- 90 g letniej wody
Składniki na ciasto chlebowe:
- 400 g mąki pszennej, chlebowej
- 30 g maki żytniej
- 220 g wody
- 1/2 łyżki soli
- cały zaczyn
- 5 dużych suszonych pomidorów, w oleju
- 1/2 opakowania serka ricotty ok 125 g
Składniki zaczynu wymieszać, odstawić przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą oraz zaczynem do całkowitego połączenia składników, dodać sól, i zagniatać ciasto przez kilka minut, ciasto powinno być średnio ścisłe.
Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą oraz zaczynem do całkowitego połączenia składników, dodać sól, i zagniatać ciasto przez kilka minut, ciasto powinno być średnio ścisłe.
Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.
Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, odgazować poprzez dociśnięcie i po troszku dodawać ser i pokrojone pomidory wrabiając w ciasto tak długo aż dodatki przestana uciekać podczas wyrabiania. Znowu dodać jakąś część dodatków i powtórzyć czynność wyrabiania do wykończenia całej ilości dodatków.
Gdy ciasto będzie wygadało na naoliwione, ugniatać je poprzez uderzanie go o blat aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. Kiedy to wykonamy rozpłaszczamy kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, formujemy prostokąt i następnie z każdej strony zawijamy ciasto do środka napinając dolną część, którą potem będzie tworzyła wierzch bochenka.
Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. Można też wstawić do lodówki na kilka godzin.
Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. Można też wstawić do lodówki na kilka godzin.
Piec w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze 240° C ok. 35-45 minut.
Chleb z dodatkiem suszonych pomidorów i sera ricotty - Weekendowa piekarnia 119 - Gospodyni Małgosia ze "Smaków Alzacji"
Oooo chlebek! jak miło po takim czasie na niego patrzeć...aż mi apetytu narobiłaś! a jak Tobie smakował?
OdpowiedzUsuńjak widać, niewiele go zostało :)
OdpowiedzUsuńa tak z ciekawości Małgosiu, skąd masz ten przepis?
Musi byc pyszny !!
OdpowiedzUsuńuwielbiam suszone pomidory, jednak z ricotta u mnie jest problem, przegapiłam ta WP ale jak dostane ricotte to zrobię !
mmm :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, och gdybym tylko miała więcej czasu od razu bym go zrobiła...
pozdrawiam
och...
OdpowiedzUsuńco za bochenek..!
Jak Ty to robisz, ze Twoje chleby sa tak piekne?! Co jeden bochen to piekniejszy! I zdjecia takie cieple, sloneczne. Bardzo lubie to do Ciebie zagladac :)
OdpowiedzUsuń(wybacz jedynie, ze tak nieregularnie... :/ )
Pozdrawiam serdecznie!
Ewo! nie czekaj, może spróbuj zastąpić jakimś innym serkiem, kremowym. Kto wie jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńŁyżko, Karmel-itko! Dziękuję Wam za komplementy!
Pozdrawiam serdecznie!
Beo! Dziękuję za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńi nie muszę nic wybaczać!
naprawdę, bardzo mnie ucieszyła Twoja wizyta i komentarz :)
Mistrzostwo wypieku :) I zdjęcia! :) ech, pozachwycam się, jeśli można... właśnie zaczęłam przygodę z chlebem i bardzo mnie ona cieszy, co za alchemia ;) p.s. bardzo dziękuję za przemiły komentarz na moim blogu, kłaniam się nisko i pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńAle tu cudownie! Będę musiała spróbować tego przepisu, ponieważ jestem miłośniczką suszonych pomidorów:)
OdpowiedzUsuńMagda! gratuluję pierwszych chlebów, widziałam! tak, masz rację alchemia! i cieszy bardzo, wiem coś o tym :)
OdpowiedzUsuńwciąga :)
burczymiwbrzuchu! dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!