Na podstawie przepisu "Brown loaf - garlic & prosciutto plait" z wrześniowego magazynu "GoodFood".
Dwa bochenki.
400 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej, chlebowej
7 g suchych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka miękkiego masła
4 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, sezamu, dyni, siemienia)
300 ml letniej wody
2 ząbki czosnku, rozgniecionego z 1/4 łyżeczki soli
5 plastrów prosciutto, pokrojonych
do glazury 1 jajko, roztrzepane
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Wetrzeć w mąkę masło, dodać czosnek, ziarna i stopniowo wodę. Wymieszać; ciasto powinno być miękkie i niezbyt mocno klejące.
Przełożyć na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej, 45-60 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazować i pozostawić w misce do odpoczynku, 15 minut.
Następnie podzielić na 6 części. Z każdego kawałka uformować 30-35 cm wałek.
Zaplatanie warkoczy: Ułożyć na blacie dwa wałki, nałożyć na nie prosciutto, dołożyć trzeci wałek i zapleść warkocz.
Przełożyć na blachę do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, na około 40-45 minut.
Piec w 220 st C przez 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
W przepisie było do wyboru: malted grain brown bread flour, wholemeal lub granary bread flour. Ja użyłam "Three Malts & Sunflower Brown Flour", 4 łyżek ziaren już nie dodawałam.
baaardzo zachęcająca propozycja!
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
Nic się nie chwaliłaś że takie cudo upiekłaś :)
OdpowiedzUsuńMusi świetnie smakowac, połączenia smaków genialne !
Ewo! teraz się chwalę :) naprawdę świetnie smakował, a przyglądałam się przepisowi kilka dni, tylko odpowiedniej mąki w szafce nie miałam.
OdpowiedzUsuńGosienko, Tofko! cieszę się, że wygląda zachęcająco. Pozdrawiam!
Wyglądają, wyglądają. Musze wpisać na listę rzeczy, które bezapelacyjne muszę upiec!
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
cudowne i kuszace :) wierze, ze swietnie smakuje!
OdpowiedzUsuń