poniedziałek, 12 września 2011

Bułki z solą i rozmarynem


Bułki z ziarnami, świeżymi ziołami i płatkami soli

  • 400 g mąki pszennej razowej (u mnie malted grain brown bread flour)
  • 100 g mąki pszennej, chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, sezamu, dyni, siemienia)
  • 300 ml letniej wody 

na posypkę
  • płatki soli,
  • gałązka świeżego rozmarynu, namoczonego w zimnej wodzie

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Wetrzeć w mąkę masło, dodać zioła, ziarna i stopniowo wodę. Wymieszać; ciasto powinno być miękkie i niezbyt mocno klejące.
Przełożyć na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej, 45-60 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować i pozostawić w misce do odpoczynku na 15 minut.
Następnie podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć na blasze. Każdą bułkę posmarować wodą, posypać solą i powciskać rozmaryn. Oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40 minut.

Piec w 220 st C przez 20 minut.

Na podstawie przepisu  "Brown loaf" z wrześniowego magazynu "GoodFood".

2 komentarze:

  1. Ależ te bułeczki przepiękne. Ja dziś ustawiam bigę na bagietki - zobaczymy co z tego będzie.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie obejrzę :)
    Ja odstawiłam pieczenie bagietek, muszę kupić specjalną foremkę. Formowanie i przekładanie na kamień fatalnie mi wychodzi.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...