środa, 7 września 2011

Chleb z ryżem i płatkami owsianymi


Chleb z ryżem

  • 300 g wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 325 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 1 łyżeczkę drożdży instant
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 50 g polenty
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 2 łyżki golden syrup
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g ugotowanego ryżu (dowolnego rodzaju)

 

Do miski wsypać mąki, drożdże, płatki i polentę, oraz mleko w proszku i sól. Wodę wymieszać z syropem i olejem, dodać do mąk. Wymieszać i zagnieść dość spoiste ciasto. Na końcu wyrabiania dosypać ryż i znów krótko zagnieść. Odstawić na 1 i 1/2 godz. do wyrośnięcia. Odgazować i podzielić ciasto na 6 równych części, z każdej uformować kulki, które ścisło, obok siebie ułożyć w wysmarowanej olejem chlebowej rynience. Przykryć szczelnie wysmarowaną oliwą folią i pozostawić do wyrośnięcia przez 45-60 min, tak aby ciasto delikatnie urosło ponad brzegi foremki. Piec w  220 st C przez 35min. 


Chleb polecony przez Margot :)  a przepis pochodzi z bloga Tatter - "Tatter o chlebie" 
Dziękuję!

5 komentarzy:

  1. i jak smakuje? bo wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo nam smakował, i ślicznie dziękuję za polecenie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bo Margot to same smaczne przepisy zna i poleca :D

    Całusy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot i ja się cieszę :)
    i do innych poleconych przez Ciebie wypieków z ryżem się przymierzam.
    Polko! prawda :)
    Całusy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...