Chleb z ryżem
- 300 g wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 325 g białej pszennej mąki chlebowej
- 1 łyżeczkę drożdży instant
- 50 g mąki pszennej razowej
- 50 g polenty
- 50 g płatków owsianych
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 2 łyżki golden syrup
- 2 łyżeczki soli
- 100 g ugotowanego ryżu (dowolnego rodzaju)

Do miski wsypać mąki, drożdże, płatki i polentę, oraz mleko w proszku i sól. Wodę wymieszać z syropem i olejem, dodać do mąk. Wymieszać i zagnieść dość spoiste ciasto. Na końcu wyrabiania dosypać ryż i znów krótko zagnieść. Odstawić na 1 i 1/2 godz. do wyrośnięcia. Odgazować i podzielić ciasto na 6 równych części, z każdej uformować kulki, które ścisło, obok siebie ułożyć w wysmarowanej olejem chlebowej rynience. Przykryć szczelnie wysmarowaną oliwą folią i pozostawić do wyrośnięcia przez 45-60 min, tak aby ciasto delikatnie urosło ponad brzegi foremki. Piec w 220 st C przez 35min.
Chleb polecony przez Margot :) a przepis pochodzi z bloga Tatter - "Tatter o chlebie"
Dziękuję!
i jak smakuje? bo wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńBardzo nam smakował, i ślicznie dziękuję za polecenie przepisu :)
OdpowiedzUsuń:)* to się ciesze
OdpowiedzUsuńBo Margot to same smaczne przepisy zna i poleca :D
OdpowiedzUsuńCałusy!
Margot i ja się cieszę :)
OdpowiedzUsuńi do innych poleconych przez Ciebie wypieków z ryżem się przymierzam.
Polko! prawda :)
Całusy :)