niedziela, 18 września 2011

Kuchnia walijska: Ciasto z miodem i cynamonem


                                               Mêl
225 g mąki pszennej, samorosnącej 
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g masła
125 g brązowego cukru
1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
125 g płynnego miodu

Mąkę, sodę i cynamon wymieszać w misce.
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko i miód.
Wsypać mąkę i zmiksować wszystko razem z niewielką ilością mleka.
Białko ubić na sztywno i wmieszać łyżką w masę.
Przełożyć ciasto do małych muffinkowych foremek (u mnie kilka babeczek i jedna mała keksówka), posypać drobnym cukrem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. (Ciasto w keksówce piekłam dłużej)


Honey Cake - Na podstawie przepisu z książki "Welsh Country Cooking" Chris Grant

11 komentarzy:

  1. świetne! i bardzo apetyczne... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia!
    Ty wiesz, że ja mąkę samo-rosnącą użyłam 1 raz (słownie 1) na 4 lata pobytu w UK? :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyna! zgadzam się, zwłaszcza miód - pycha :)

    Gosienko, Łyżko, Dziękuję za miłe słowo :)

    Polko, ja natomiast mam w szafce samorosnącą razową, i nic, też tylko raz użyta... pewnie się zepsuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jaka piękna zmiana nagłówka:)
    I jak zawsze cudowny wypiek!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, ja też widzę ładne zmiany :) a ciasto ma w sobie same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anno-Mario! Magdo!
    Bardzo dziękuję!
    nagłówek już był, kiedyś, w ubiegłym roku...lubię to zdjęcie, jesień przyszła, więc wróciłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Haha, no jesień to wszystkich do miodu i cynamonu ciągnie :))
    moje ukochane połączenie smaków !
    dziś tez je własnie wykorzystałam do jabłek :)
    a zdjęcie górne, odjazd !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewo! ciągnie, ciągnie :) ja jeszcze nie mam dość!

    Aniu! Dziękuję, mam nadzieję, że uda mi się więcej kuchni walijskiej tutaj pokazać.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...