Welsh Rarebit
300 g Mature Welsh Cheddar, startego na tarce
- 50 g masła
- 1 łyżka angielskiej musztardy
- szczypta pieprzu cayenne
- 50 ml Worcestershire sosu
- 200 ml jasnego piwa (u nas Thomas Watkins Welsh Magic Lagyr)
- 2 łyżki mąki
- 100 ml mleka
- sól, pieprz
W garnku rozpuścić masło, dodać Worcestershire sos, pieprz cayenne, piwo, musztardę, mleko i przesiać przez sitko mąkę. Podgrzewać przez kilka minut, do konsystencji pasty. Dodać ser, przyprawić solą i pieprzem, i wszystko dobrze wymieszać. Przelać do pojemnika.
Pasta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
Pastę rozsmarować na grubych kromkach chleba i zapiec w piekarniku pod grillem do uzyskania złotego koloru.

Przepis i wykonanie - Paweł
O rany ZAWSZE chciałam to zrobić jak mieszkałam w UK!
OdpowiedzUsuń;)
Hej Polko! i w Warszawie możesz to zrobić :)
OdpowiedzUsuńale to ładnie wygląda na talerzu..
OdpowiedzUsuńBoskie! Uwielbiam to danie!
OdpowiedzUsuńGratulacje dla p. Pawła;)
Pozdrawiam serdecznie!
Asiejo, cieszę się, bardzo się starałam, aby atrakcyjnie wyglądało :)
OdpowiedzUsuńAnno-Mario, dziękuję! i przekażę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!